Делян Добрев
Делян Добрев / БГНЕС
Депутати от "БСП за България" внесоха искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционно на решението на Народното събрание, с което беше отхвърлена оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев.

В мотивите си твърдим, че НС няма тези правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а би следвало само да потвърди оставката, каза пред журналисти Филип Попов от левицата. Той посочи, че такова е мнението и на юристи и конституционалисти.

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат

Попов отбеляза, че оставката на Делян Добрев е личен акт. От БСП отбелязаха, че работодател на народния представител е народът, а не НС. Според тях в случая е нарушена свободата на волеизлеяние и свободата на избор къде и какво да работи.

Попов обясни, че обявяването на решението на НС за противоконституционно би имало действие занапред и би следвало парламентът отново да разгледа оставката на Добрев и да я приеме. Под искането до КС са се подписали 62 народни представители от левицата.
 
В началото на месеца депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че подава оставка, а след като я депозира в парламента, неговите колегите не му позволиха да си тръгне от Народното събрание.

Делян Добрев: Ще съдя Елена Йончева

Решението на Добрев да се оттегли от всички заемани постове бе скандалът "Кумгейт", който разтърси Община Хасково и доведе до оставки на зам.-кметове и служители на ключови постове в администрацията.
 
Борисов след „Кумгейт”: Дъщеря ми стои без работа заради мен

Твърденията за назначения на "свои хора" дойдоха от левицата, а Добрев категорично отрече. Това обаче отключи дебата за шуробаджанащина, в който управляващи и опозиция още продължават да се "замерят" с обвинения за различни назначения.