/ iStock/Getty Images
Целта е да бъде запазена заетостта в секторите, засегнати най-силно от мерките срещу COVID-19
Брюксел ни разреши държавата да финансира фирмите, ударени от кризата с коронавируса, през мярката 60/40, с която бюджетът ще поеме част от заплатата и осигуровките, които плащат работодателите.

Европейската комисия одобри предложената от България схема за помощ от 770 милиона евро
(прибл. 1,5 милиарда лева) за запазване на работните места в областите, засегнати най-силно от мерките срещу епидемията от COVID-19. Схемата бе одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г., съобщава БГНЕС.

Тази сума бе одобрена и от нашия парламент преди дни по време на гласуването на актуализацията на бюджета.

Мярката е държавна помощ за предприятията, които, поради пандемията, без нея биха съкратили персонала си, като търговията на дребно, туризма, пътническия транспорт, културата, спортните дейности, дейностите за развлечение и отдих и др. Тук влизат и заетите в областта на общественото здраве специалисти - у нас държавата вече задели по 1000 лева за медиците и служителите на РЗИ на първа линия в борба с коронавируса, както и по една минимална заплата от 610 лева на социалните работници от първата редица.

Училищата ще осигуряват интернет за социално слаби ученици

Комисията установи, че българската схема отговаря на Временната рамка. Интензитетът на помощта е съобразен с максималните 80%, разрешени от Временната рамка, а схемата за помощ спазва максималната продължителност от дванадесет месеца.

Поради това Комисията стигна до заключението, че тази мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава-членка. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.