Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
България дарява на Северна Македония 100 защитни облекла за македонските лекари на първа линия
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Националния оперативен щаб да се помисли как да бъдат отворени парковете за разходка на хората, както и достъпът до планините покрай градовете. Условието му е да се спазва някаква дисциплина, такава, че да няма струпвания на хора. В момента глобата за разходка на чист въздух в градските градини е в размер на 300 лв., а достъпът им е ограничен с полицейски ленти.

"Да предложат какъв ред и дисциплина да създадем, така че без да изпуснем ситуацията, да можем да ползваме планините покрай големите градове, парковете, но да не създадем това масово струпваме", обясни Борисов.

Той съобщи, че утре му предстои среща с патриарха и Светия синод за мерките да се избегнат струпвания на много хора в църквите по предстоящите празници. Той вече е разговарял с някои от митрополитите и добави, че истински разчита на тях, защото "нашите владици са много интелигентни и съзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно". "Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим", добави Борисов. Той подчерта, че няма как да говорим за разхлабване на мерки сега, преди да минат две-три седмици и да се види каква ще бъде ситуацията след празниците.

В отговор на въпрос за това, че в някои европейски страни вече се готвят да свалят ограниченията, Борисов репликира: "Това, което в Австрия се приема за разхлабваща мярка, е да се отворят магазинчетата. При нас са отворени".

По повод КПП-та на изходите и входовете на областните градове, премиерът коментира, че никой никого не спира насила. "Ние с българския народ не си играем на жмичка. Не сме изградили барикади, ние сме сложили по няколко полицаи. Ние разчитаме на колективното самосъзнание и дисциплина, а не че ще заобили барикадите - голям герой си, че ще заразиш близките си", коментира Борисов.

Борисов разпореди да бъде освободен бордът на Банката за развитие

"За президента, нямам какво повече да му кажа, знам че във всяка една работа можеш да намериш кусур, със сигурност може и по-добре", коментира премиерът. И припомни, че ние сме били сред първите с най-бързи и адекватни мерки.

"Ако не бяхме се затичали по заводите, щяхме да ходим в найлони облечени", заключи той. "По-добре да ме намразят толкова, че да не искат да ме видят, но единственото работещо нещо към днешна дата е да бъдем дисциплинирани - дето се вика - две-три седмици и тогава ще покаже", добави Борисов. Той даде пример и бездействието на Острова в началото на епидемията и лично на британския премиер Борис Джонсън, който се зарази и в момента е в интензивното отделение.

"Ние първи въведохме строгите мерки, след това във всички страни в Европа. Сутрин наблюдавам състоянието на моя приятел Борис, той беше най-смел, че трябва да се създаде имунитет и е на кислородно дишане. Интензивното вече не е хубава работа", коментира Борисов.

Той посочи, че е лесно да пееш и самият Борисов бил много добър певец, но е много трудно да управляваш държавата. И понеже тя зависи от него в момента, се е тествал, отговори той на въпрос на репортер на телевизията на Слави Трифонов защо се тестват управляващите и депутатите, а на медиците се отказват тестове.
"Защото сигурно и аз мога да изпея някоя песен, но е много трудно да ръководиш държавата. И аз иначе съм певец, и то нелош!", репликирай той. "Аз съм тестван, защото всеки час, всяка минута нося отговорност за всичко, което се случва. Не е ли редно да знаете дали съм здрав, или не, когато милиарди очакват да влязат в отделните хора?!", отвърна премиерът. Борисов добави, че не знае министрите да са тествани за коронавирус.

Той съобщи още, че ще изпратим дарение на Северна Македония - защитни облекла за лекарите на първа линия в борбата с коронавируса.

"Ще изпратим стотина защитни облекла за нашите братя от Северна Македония", каза премиерът на брифинга на Кризисния щаб.

Тестваме населението на Банско за антитела (ВИДЕО)

"Много е лесно да казваш братя, но когато виждаш как умират хората, тогава трябва да се действа. Заповядал съм още днес да бъдат изпратени стотина защитни облекла за медиците в Македония, които са на първа линия", каза още Борисов.

 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 7 април 2020 г.

Премиерът посочи, че към момента няма лекарство в света, което да лекува коронавирус. "Няма нито един болен, който да не е лекуван. Ние сме осигурили препарати, които помагат в другите държави", добави той.

"Оказва се, че българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, отколкото велики империи", каза премиерът.

По думите му болниците на първа линия са презапасени със защитни облекла. В момента се раздават за всички нуждаещи се от тях.