Борисов: По-лесно ми е да падна от хеликоптера
Борисов: По-лесно ми е да падна от хеликоптера / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил", казва министър-председателят Бойко Борисов на военния министър Аню Ангелов при взимане на решението дали да бъдат пратени хеликоптери за пострадалите при наводненията в село Бисер. Това става известно от стенограмата на правителственото заседание.

"Да им е честито на всички наградени, защото, особено и екипажа на генерал Златев, понеже няколко престрелки станаха по хеликоптерите", заявява Борисов на правителственото заседание на 15 февруари по повод решението за награди на военнослужещи, някои участвали в спасителните акции при наводнението в Бисер.

Премиерът описва подробно пред министрите ситуацията в сутринта, когато село Бисер беше залято от язовир Иваново: "Действително, ситуацията сутринта беше много тежка за взимане на решения. Инструкциите на хеликоптерите казват, че не могат да влизат в облаците, в смисъл, преднамерено - самата инструкция е написана малко йезуитски. Преднамерено не могат да влизат в облаците, а ако влязат, вече трябва да излязат по най-бързия начин. Облаците бяха на под 60 метра в този ден, снеговалеж, а хората стоят отгоре на капаците на колата. Ако не отидеше хеликоптерът, те колко щяха да стоят още - ще измръзнат, ще паднат, ще се удавят, гарантирано. Нямаше никакъв достъп. Реката беше много силна, когато отидох, влачеше дървета колкото този кабинет. Чудовищна стихия".

"И с министър Ангелов, и с началника на щаба водихме доста оживена и рискова дискусия. Вдигането на хеликоптерите в случая - виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне - пази, Боже, да се случи - Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки. И в случая с министъра ние взехме решение да вдигнем хеликоптерите", казва още Бойко Борисов.

"Рискът беше сега техните семейства да ни питат защо в края на краищата за двама души уби два екипажа... Това си беше реалната ситуация! И аз им казах: С Цветанов и със Симеонов ще излетим веднага - защото тук не можахме - тръгнахме, пък се върнахме, че бурята ни захвана - ще отидем и ние. Те имат записи на РВД на полета сигурно, ще видите как беше. Даже, аз си бях сложил слушалки, с които чуваш какво си говорят летците, и ги свалих, обаче като ги слушаш: Бягай наляво, бягай наляво, отгоре, обикаляй... Те обикаляха над реката, ниско долу държат реката и се молят на Господа да не уцелят я стълб, я някоя кула, ретранслатор или да не изникне някое възвишение пред тях", казва още премиерът.

Борисов коментира и работата на Министерство на отбраната: "През последните години, аз съм участвал поне на три-четири учения, ме е канил Ангелов, където хеликоптерите са изпълнявали спасителни задачи - гасене на пожар, спасяване на хора, при антитерористични действия с баретите. С една дума, този път техните умения ги приложиха в абсолютно реална ситуация, изключително тежка. Спасиха ги и двамата, и другия човек, общо трима души и най-вече, за радост, се прибраха живи и здрави в базата. Беше изключително тежко нещо и - невероятно майсторство. И спорът, и реакцията ми беше не да търся някакъв политически или какъвто и да бил дивидент и да ги нападам предишните, а затова, че в инструкцията така е написано. А ние трябваше да вземем решение. А ако накрая има съдебен процес, знаете, че се чете това, което пише в инструкциите, а не какво е било положението тогава".

"И в случая аз искам да изкажа благодарност и на министър Ангелов, че заедно с мен пое целия тоя риск да вдигнем хеликоптерите и да отидат да спасят хората. Не дай Боже да беше обратният вариант - сега щяхте да чуете как щяха да ни разпердушинят. Така че, наградите са им абсолютно заслужени и се показаха, че са действително достойни и добри пилоти", казва още той.

"А правителственият хеликоптер не можа да излети и да премине през Вакарел, руската машина, уплашиха се летците, че не могат да прелетят тунелите - такава беше обстановката. Затова не излетях и аз с този, когато взимахме решение за действие. Казах му на министъра: по - лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил. Но нашият не можа да прелети тунелите на Вакарел. Да им е честито на всички!", казва Борисов. /БГНЕС/

Час след наводнението на село Бисер премиерът обяви, че вертолетите "Кугър", които са на въоръжение в българските ВВС, ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера "обледенителна". По-късно военният министър Аню Ангелов го опроверга и заяви, че всички вертолети "Кугър" са били доставени с противообледенителна система.