Борисов обявява новото правителство на 21 юли
Борисов обявява новото правителство на 21 юли / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Борисов обявява новото правителство на 21 юли
21240
Борисов обявява новото правителство на 21 юли
  • Борисов обявява новото правителство на 21 юли

Новото правителство ще бъде обявено на 21 юли, съобщи бъдещият премиер Бойко Борисов. Той обеща, че ще направи всичко възможно, за да уреди гратисен период пред Европейската комисия, в който България да се справи с пасивите от предишното управление и да избегне наказателни глоби.

Бъдещият премиер заяви, че вече преговаря с експерти за участие в новия кабинет, независимо дали са членове на партии, или безпартийни. Борисов потвърди намерението на ГЕРБ да не прави коалиция и да търси подкрепа срещу опозиционните БСП и ДПС. Той подчерта, че не се страхува от партии с по 20 депутати в парламента, които биха могли да му създадат проблеми и определи бъдещето правителство като правителство на болшинството.

Кой има моралното право да говори за малцинство и да иска да управлява с 40 депутати, когато ГЕРБ спечели 116 места в парламента, попита Борисов. Той допълни, в предлагания от ГЕРБ меморандум търси ясна парламентарна подкрепа от опозицията на БСП и ДПС.

Той коментира като престъпно поведението на ръководството на екоминистерството за отношение на изграждането на регионални депа за отпадъци и обеща, че ще води преговори с Европейската комисия за няколко месеца гратисен период, докато новото правителство се справи с управлението на боклука. Ако има глоба, тя ще е по вина на тройната коалиция и всички ще им напомняме, че я плащаме заради тях, обобщи Борисов. "Аз съм убеден, че още на третия месеч ще си проличат мерките, за да спасим народеца от допълнителни пари в тази криза, които трябва да вадим от джобовете си. Заради това удоволствие - да ни управлява Станишев четири години, ще плащаме още четири поне", допълни бъдещият премиер на България.