Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар за евроизборите малко преди заседанието на лидерите на ЕС, на което присъства.
 
„За мен аплодисментите в Европейската народна партия (ЕНП) са, че аз, България, ние сме победили лидера на Европейските социалисти (ПЕС) в пряк двубой. Това е важното за мен, другото си е работа на БСП. От официалните резултати става ясно, че няма как социологическите агенции да са засичали преднина на БСП. Това са 7%. Видяхме къде са отишли парите за медии, социолози, политолози и т.н. Резултатите на ГЕРБ са много добри за състоянието, в което влязохме в тази кампания“, заяви Борисов.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ води с близо 7% пред БСП
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 28 май 2019 г.

Ние сме първа политическа сила сред работещите, младите, интелигенцията и висшистите. Губим от БСП хората над 60 години, сиреч след 13 юни и аз мога да се запиша там, и губим нискоинтелигентните, с основно образование“, допълни за резултатите той.

Когато победиш, можеш и да замълчиш, когато си победен, трябва да говориш. Това каза Борисов по повод думите на Сергей Станишев, че ГЕРБ е победила не защото е силна, а защото БСП е била слаба.
 
„Както искат, ако искат да кажат, че и те са победили“, допълни той.
 
„Всички се изкараха победители. Тя системата в момента ни отнема на практика един глас със сигурност и те казват: ние нараснахме. Не сте нараснали, системата ви го дава. Вижте си резултата. Но благодаря на президента, че ме поздрави“, коментира още Борисов.

Бойко Борисов
БГНЕС

По неговите думи избирателната активност у нас в неделя е била 33 процента и в общи линии за всички европейски избори е такава. Това е интересът на българите към тези избори, добави премиерът.

Попитан за съдбата на заместника си Цветан Цветанов, Борисов поясни, че партийните теми ще обсъди в края на тази седмица.

Няколко организации на ГЕРБ или ще ги разформировам, или отново ще ги правя. Добрич, Плевен - там ще чистя всичко до корен, можете да бъдете сигурни“, уточни той.

По неговите думи резултатите от изборите са показали силна подкрепа за Лиляна Павлова.

„Партията я обича, хората я обичат, справи се добре с европредседателството. Г-жа (Деница) Златева й се надсмиваше за седмото място (в листата), но май при нея не се получиха нещата в БСП. Имам принцип - никога не прави това, което не искаш да ти правят, не се надсмивай над победения, ако някой е паднал - не го ритай, а му подай ръка“, посочи премиерът.

По повод на оставката на Корнелия Нинова, Борисов каза: „Не се вглеждам в другите партии, а в моята. Следващите дни ще кажем какво правим и как“.

Бойко Борисов
БГНЕС

Корнелия Нинова подаде оставка
 
Премиерът отбеляза, че не очаква още днес да се вземат решения за главните постове в ЕС.
 
„На тези консултации в Брюксел, в България им викаме пазарлъци, много имена ще се прехвърлят“, посочи още той. По думите му предстоят още много кръгове от преговори: „Този, който първи говори, той ще загуби. Това ще бъде едно надбягване“.
 
Ние от ЕНП сме твърдо зад Манфред Вебер. Той е нашият водещ кандидат. Това е решение на партиите, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме никакви колебания, нито каквито и да е други позиции“, посочи той.
 
По думите му още е рано да се говори кой ще е българският еврокомисар.
 
„Мария Неделчева (Габриел) направи една много добра кампания и сами видяхте, че разликата между нея и останалите кандидати бе потресаваща в нейна полза като компетентност, знания, учения, интелигентност, излъчване“, заяви Борисов.
 
По думите му най-много преференции от всички кандидати за евродепутати е събрала именно Мария Габриел.
 
„Омръзна ми социолози и политолози да казват какво мисля аз“, отбеляза още Борисов.