/ БГНЕС
На празника на КНСБ на едно място се събраха премиерът и президентът. Още с идването Борисов се здрависа с Радев, въпреки словесните стрели, които си разменят двамата през последните дни.

БГНЕС


Борисов за пореден път декларира, че няма пръст в скандала с изнесените от прокуратурата записи от разговора на президента с шефа на ВВС. "Аз пред медиите се заклех във внуците си, че не съм подслушвал Радев по никакъв начин. Нито съм знаел и то не е подслушван той, а шефът на ВВС".

БГНЕС


Попитан дали се страхува от служебно правителство, както твърди президентът, Борисов попита дали това е заплаха. Нали сме за "правова държава", допълни премиерът и отново попита кое да е страшното, като напомни за свършеното през последните десет години от правителството - водопроводи, магистрали, пречиствателни станции.

Румен Радев: Борисов се опитва да скрие скандала с подслушването в зайчарника

Премиерът направи коментар и за изказването на главния прокурор Иван Гешев, който по-рано днес изрази недоволството си, че политиците и бизнесът дават съвети на прокуратурата какво и кого да разследва. "Прокуратурата не е място, където да се решават политическите ни препирни", каза Борисов.



"Аз не съм давал акъл на главния прокурор, аз съм дал задачи на МВР, МОСВ, на ДАНС. Дал съм указания на моите хора, на които съм началник", добави той.

БГНЕС


Другата тема, която Борисов засегна, е въвеждането на еврото у нас. "За да стигнем другите държави, трябва да увеличим доходите 3-4 пъти. 58 млрд. лева е износът за 2019 г., рекорден за всички времена. Това значи, че работниците, инженерите и синдикатите са работили толкова добре, че изнасяме повече отколкото внасяме. Безработицата е рекордно ниска, кредитните рейтинги са ни най-високи на Балканите. Няма държава, въвела еврото, която да е по-зле или да е станала по-зле", каза Борисов вече в обръщението си към КНСБ по повод 30-та годишнина на синдиката.
 

Отбелязване на 30-годишнината от учредяването на КНСБ

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 17 февруари 2020 г.

"Българският народ обаче има притеснения. Притеснението идва, не защото ще се освободят 10 милиарда свободни пари, а от това да не се вдигнат цените", каза още министър-председателят.

БГНЕС

"Имаме ли право ние с моите коалиционни партньори да заложим кратки срокове? Искам да кажа на народа, че докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането ни в чакалнята", заяви още премиерът.



Премиерът Борисов заяви, че ще бъде създаден Зелен съвет, в който ще бъдат поканени представители на президентството, синдикатите, опозицията, работодателите. Целта на съвета е да се постигне консенсус по темата за Зелената сделка, която въвежда климатична неутралност в ЕС до 2050 г. „Неутралност на езика на синдикатите означава нулеви емисии – тоест да затворим централите. Да, няма в тази сделка срок, тук е ролята ни като държава да кажем, че минимум 10-15 години трябва да има преходен период“, подчерта още Борисов.

Никоя партия, никой сам не може да направи една държавата да има 3-4 % ръст на БВП, само заедно можем с мощността на всички хора с повишена квалификация и с работа, посочи още министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отбеляза добрите икономически показатели на страната ни и добави, че през следващите години можем да достигнем 4-5 % ръст на БВП, защото вече имаме много високотехнологични предприятия. Бойко Борисов изтъкна, че е постигнато двойно увеличение на учителските заплати, близо 1 милиард лева има за образователна инфраструктура, и че продължават строежите по магистралите „Хемус“, „Европа“, „Струма“.