/ пресцентър, Министерски съвет
Започна първата среща на върха на ЕС, в която ще участва и българският премиер Бойко Борисов. Тя ще бъде ръководена от Шарл Мишел, след избирането му за председател на Европейския съвет.

"На нея предстои да обсъдим климатичните промени, многогодишна финансова рамка, Брезкит, идеята за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството между ЕС и Африка, както и реформата на Световната търговска организация", написа Борисов в своя Фейсбук профил.

България се застъпва за целта за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Същевременно в борбата с климатичните промени, приоритетни за България продължават да бъдат отчитането на националните особености, разходо-ефективността, правото на държавите членки да определят своя енергиен микс, спазването на принципите за технологична неутралност и солидарност и осигуряването на справедлив социален и икономически преход, включително чрез финансиране на европейско ниво.

По отношение на бъдещия многогодишен бюджет на ЕС, за България от водещо значение в преговорите продължава да бъде осигуряването на достатъчно средства за Кохезионната и Общата селскостопанска политика и тяхното справедливо разпределение, както и на адекватно финансиране за посрещане на новите предизвикателства пред ЕС.

Сред останалите теми, които ще бъдат обсъдени на заседанието в Брюксел, са идеята за провеждане на Конференция за бъдещето на Европа, партньорството между ЕС и Африка, реформата на Световната търговска организация. На 13 декември лидерите от ЕС-27 ще обсъдят Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.


Преди това българският премиер участва и в среща на върха на лидерите на Европейската народна партия, като заседанието беше водено от новия президент Доналд Туск.
 

"Основна тема на разговора ни беше предстоящото заседание на Европейския съвет, във фокуса на което ще попадне изменението на климата, дългосрочният бюджет на ЕС и Брекзит", отбеляза Бойко Борисов.