/ МС, пресцентър
Премиерът Бойко Борисов направи извънредно изявление на живо през официалния си профил във Фейсбук с апел към протестиращите да си пазят държавата и да не стигат до насилие и кръвопролития.

Моля ви, протестирайте, колкото искате, но пазете се, не проливайте кръв. Да не си счупим държавата“, призова премиерът на фона на третата поредна вечер на протести с искане за оставка на правителството.

"Използването на такъв език на омразата няма да доведе до нищо добро за държавата", допълни той.

"Моля ви, пазете полицаите. Моята глава е дебела, може да я чупите, колкото искате, но тези момчета и момичета не са виновни, те са там за една заплата", заяви Борисов по повод агресията срещу органите на реда предишната вечер. "Искат да строшат Министерския съвет, държавна сграда, това ли е демокрацията?", запита той. И допълни, че се чува, че се готви запалване на бившия Партиен дом.

"Аз няма да призова ГЕРБ да правят същото, както призова Радев. Аз съм демократ, има си демократични начини, за да вземеш едно управление", каза Борисов и напомни, че само след месеци идват редовни парламентарни избори. "Да влизаш със служебно правителство през задния вход - не е демократично", отсече премиерът.

Борисов прогнозира, че ни очакват тежки времена.

"Вчера казах, че предстоят изключително тежки месеци и година. Пандемията се развива със страшна сила, а сякаш сме забравили за нея. Никой не спазва мерките. Защо затваряме нощните клубове и дискотеките тогава? Няма смисъл. Предстоят ужасни месеци – спад на БВП с 10%. Който ще управлява, ще трябва да търси широк обществен консенсус. С какво подразнихме – вчера влязохме там, където са белите държави – няма да фалират банки, изсветлихме парите?!", обрисува ситуацията министър-председателят. 

"Работодателите, синдикатите да си направят и те бърза преоценка какво искат да се случи в страната. Толкова вече сме направили и толкова усилия сме положили, че нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, че ще счупят държавата", каза Борисов.

Борисов коментира и обвинението на ДПС, че за ескалацията на напрежението край Росенец днес отговорност носи ГЕРБ.

По думите му ДПС и Да, България на Христо Иванов първо били на ръба на сблъсъка, но после се прегърнали за негова сметка и двете формации излезли по-силни. "Огромен успех за Христо Иванов и "Да,България. Огромен успех за Карадайъ и ДПС. И накрая се прегърнаха и какво казаха? Лош е кметът на Бургас, полицията, лош е ГЕРБ. Върху гърба на ГЕРБ те си направиха две партийни, прекрасни събития. Аз съм ги гледал тия коалиции при Орешарски", издразни се Борисов.

„Като гледате кои са се наредили до президента Радев - ми те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски. Румен Петков беше вътрешен министър. Христо Иванов беше министър. Сам се отказа…“, посочи министър-председателят в изявлението си. 

Той изрази възмущение от желанието "да строшат" сградата на Министерския съвет и призова желаещите да сторят това с магистралите "Тракия", "Марица" и "Европа" и метрото. 

"Нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността за това, че ще счупят държавата. Тези не могат да управляват! Доказали са го. С всяко тяхно влизане в управлението се затварят еврофондове. Всеки път! Дойдат ли БСП, веднага спират", заяви Борисов. 
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Събота, 11 юли 2020 г.