Борисов: Има много интереси да се разбива коалицията, нека бъдем единни
Борисов: Има много интереси да се разбива коалицията, нека бъдем единни / снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов е разяснил пред колегите си от кабинета предложението за възможността човек да избира къде да отиват парите му за така наречената втора пенсия - дали в частен пенсионен фонд или в НОИ. Това става ясно от стенограма на част от правителственото заседание. Борисов допълва, че решението ще се вземе в парламента, а ГЕРБ са дали предложението.

След като сутринта в телевизионен ефир представители на реформаторите в лицето на Радан Кънев и Найден Зеленогорски се изказаха срещу предложените промени, на правителственото заседание Борисов споделя учудването си от интерпретациите в медиите на предложението. Той казва, че затова изпраща финансовия министър Владислав Горанов в НС, за да проведе срещи и да представи идеята, която бюджетната комисия одобри вчера. По-късно след срещата стана ясно, че ГЕРБ и реформаторите са провели тежки разговори, завършили без консенсус.

Премиерът подчертава, че безспорно има много интереси да се разбива коалицията. От своя страна вицепремиерът Меглена Кунева го убеждава, че няма нищо, което да заплашва единството в коалицията.

Борисов изразява убедеността си, че няма по-демократично от това да можеш да взимаш сам решение какво да правиш. Той изтъква, че по сегашния закон, ако човек не е избрал къде да отиват вноските му за втора пенсия, то той бива разпределен към някой от фондовете. Борисов се обръща към министрите си с предположението, че някои от тях също не знаят в кой фонд са парите им за втора пенсия, защото заради тях е мислил "някой в държавата". "Кой е този някой и аз не го знам и как са го решили тогава нашите парички къде и в кой фонд да отидат...", казва премиерът пред министрите.

"Не е аргумент да считаш, че някой е по-глупав и трябва от негово име да взимаш решения - това, което в момента прави държавата", отсича Борисов и допълва: "Аз съм демократ и не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите".

Според него в случая "думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация". "Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща (Калфин ми е свидетел) е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Сам", казва Борисов.

Министър-председателят е категоричен, че хората са свободни и могат сами да вземат своите решения. "Аз искам просто хората сами да поемат риск - като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. Не можем да кажем на 18-годишните, че за една година няма да се информират. Тези фондове ще отидат и човек по човек - това са им клиентите, за тях вземат пари. Какво лошо и какво неконкурентноспособно виждате, къде виждате национализация?! Аз не мога, Калфин, да видя национализация в правото да си избереш", обръща се Борисов към вицепремиера и министър на труда и социалната политика.

Борисов казва, че има интереси да се разбива коалицията. "Безспорно има много интереси да се разбива коалицията, доверието между нас, да има нестабилност в страната, включително и в сриването на рублата трябва да се намери, и нещо във външно-политически план да се работи. Не искам никого да засегна, но това се налага от само себе си. Така че, нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени", призовава министър-председателят.

В размяната на мнения по отношение на промените за пенсионната система няма нищо, което да заплашва единството на коалицията, става ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева. "В нашето коалиционно споразумение е записано, че продължаваме пенсионната реформа в търсене на възможности за допълнително нарастване на пенсиите, съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социалноикономически характеристики на страната и запазване на уредбата за пенсиониране и работещите до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 година", напомня Кунева.

"Считаме, че когато се обсъди в цялата сложност пенсионната реформа, ще дадем по-стабилни решения и хората ще знаят не само на каква възраст се пенсионират, но и при какви условия. Подчертавам, че този диалог е нещо, с което сме свикнали. Част от начина, по който се вземат решения в коалицията и по никакъв начин няма да постави под въпрос желанието ни да намерим общо решение", казва Кунева.

От своя страна министър-председателят обяснява, че от ГЕРБ са направили предложението, а парламентът е този, който ще вземе решението. "Затова в парламента имаме парламентарни групи - ако искат, да го гласуват, ако искат - да не го гласуват. Ние сме дали нашето предложение. Просто исках да ви информирам за нашата позиция и считам, че е правилна. Ако преценят, че не е правилна, имат правото като парламент и наш работодател да вземат каквото искат решение", допълва Борисов.

Стенограмата вижте ТУК