Болницата в Девин става филиал на смолянската
Болницата в Девин става филиал на смолянската / sxc.hu

Девинската болница ще бъде филиал на смолянската, но няма да се премести от сградата си.

Това стана ясно след заседанието на кабинета. Болницата в Девин ще се стопанисва от Министерството на здравеопазването.

На първо време ще бъдат осигурени два спешни кабинета, рентген и други, докато се уредят възможностите болницата да остане в сградата, в която се намира в момента.

Служебният кабинет ще изпрати експерти в Девин, които да помогнат на кмета и общинския съвет за справянето с тежкото финансово състояние.

„Дълговете на общината няма вариант, при който да бъдат поети от бюджета. Ние по-скоро търсим решение. Решението, което ние предлагаме, е изключително логично. Целта е сградата на болницата да продължи да бъде сграда на болницата. Имаше и 2-3 други варианта. Но спряхме се върху този вариант, който кметът предпочете. Това означава, че тежестите върху тази сграда трябва да бъдат прехвърлени върху други обекти, които са собственост на общината. Съответно държавата ще направи всичко необходимо болницата да бъде структурирана и оборудвана по начин, който ще й позволи да изпълнява пълноценно тези функции, които е изпълнявала до този момент. Тъй като обаче тази процедура може да отнеме месец и половина, може би два, не искам да се ангажирам, ние поехме два ангажимента", обясни премиерът Марин Райков.

По думите му първият ангажимент е да се създадат два пълноценни лекарски кабинета в отделението за спешна помощ.

„Отделно от това ще осигурим рентген и други, за да могат в рамките на тези два месеца хората да получат медицинско обслужване пълноценно, особено когато става дума за спешно. Междувременно, разбира се, ще работим по този проект", добави той.