Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков проведе разговор със сръбския си колега Александър Вулин.

Двамата обсъдиха сътрудничеството на границата и мигрантския натиск.

„Трафикът на транспортни средства е съществен въпрос, които затормозиха този граничен пункт. Усилията, които полагаха граничните ни власти за този проблем бяха огромни. Обсъдихме един позабравен проект, който може да реши частично проблема, който е малко над Белоградчик от наша страна. Това строителство е започнало преди 7-8 години. Добре е, че сръбската страна е в много по-напреднал стадий от изграждането на пътя, докато ние сме го изоставили за 7-8 км. Селото е Салаш. Изоставили сме това стройтелство“, каза министър Рашков.

Обсъдихме въпроса за възобновяване на това строителство за преминаване на лекотоварни автомобили и да се скъсят пътуванията на сръбските граждани към нашата страна. Ще се разтовари по такъв начин КПП на Видин", каза още Бойко Рашков.

"Полицейското сътрудничество е отлично. Сърбия е в специфично положение. Ние сме държава, където мигрантите влизат от европейски държави и отново искат да отидат в европейски държави. Сърбия и България имат едни и същи проблеми, когато става въпрос за мигранти. За нашите държави никой няма да държи сметка освен нас самите. Никой не го вълнува колко мигранти имаме, нито как живеем с тях. Само ние може да се защитим. Всеки мигрант, който спрем е един мигрант по-малко в нашите държави, но и в Европа. Сърбия няма да бъде паркинг на мигранти. Не мисля, че трябва да ги пазим, за да решат те един ден къде да отидат. Може поне малко да намалим мигрантската вълна. Говорим за съвместни патрули и ще направим всичко тази криза в най-ниска степен да се усети", това пък заяви сръбският министър Александър Вулин.