Бойко Борисов ще защитава Плевнелиев от импийчмънт
Бойко Борисов ще защитава Плевнелиев от импийчмънт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Срещата с Лютви Местан, след която ГЕРБ и ДПС изненадващо се разбраха относно ЦИК, е станала абсолютно случайно. Това обяви Бойко Борисов в предаването „Лице в лице" на bTV.

Според Борисов избирателният закон бил направен така, както не трябва - за да обслужи БСП и „Атака", които също получили повече от заслужените квоти в ЦИК. От 19 членове ГЕРБ има 6. „Откакто има демокрация първата политическа сила получава председателското място", заяви Борисов. По думите му двамата с Местан постигнали съгласие за това, че не може Движението да има толкова представители, колкото „Атака", тъй като народните представители на националистите са с 14 по-малко от тези на ДПС. Местан пък влязъл в положението на Борисов, който като лидер на най-голямата партия в НС, също смята, че е ощетен, защото има право на толкова „свои" хора в ЦИК, колкото и БСП.

„Никаква коалиция не готвим с ДПС. Няма промяна в отношенията ни. Ние сме единствената партия, която не е правила коалиции с никого", смело заяви Борисов.

Борисов разкритикува управляващите и за това, че според него Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг след изборите за близо 4 млрд. лева. Според лидера на ГЕРБ всичко това би било нормална процедура, ако парите отивали за инфраструктура, производство, икономика - нещо, което да донася печалба.

„Потреблението се увеличава, когато има прилив на инвестиции, когато икономиката работи, когато се изграждат мощности, когато се въртят големи обороти в държавата. В момента какво имаме? Самият Орешарски каза, че имало отлив на инвестиции. За да има сега отлив, при нас е имало прилив", каза още Бойко Борисов.

Прословутото тефтерче на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов стана повод Борисов да се поизнерви. Той заяви, че виновните по случая са се разграничили и са напуснали НС и изключи възможността човешки съдби да са пострадали покрай скандала.

Борисов се оплака, че няма министър от управлението на ГЕРБ, който да не е викан 5-6 пъти за разпити и обяснения.

Около провалената полицейска операция в Лясковец, в която като един от виновниците беше посочен бивш служител на Борисов, лидерът на ГЕРБ съзря липса на въображение.

„Понеже нямат какво да кажат, говорят за полицай, който бил при мен като съм бил главен секретар", каза Борисов и припомни, че и настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е бил негов служител - работел в ДАНС с ресор „енергетика". „Ако някой иска да ме атакува, да каже че един некадърен е отговарял за енергетиката в ДАНС. Пази, Боже, да им дам акъл", каза Борисов.

Борисов декларира, че ще защитава президента Росен Плевнелиев от импийчмънт.

По повод изнесената от антикорупционната комисия в парламента информация, че лидерът на ГЕРБ има сметки в Ливан, той заяви, че това е огромна лъжа. „Водя 16 дела. Като взема паричките, ще си ги сложа в сметка в Ливан", зарече се Борисов.

„Аз съм човек, който обича да прави хората щастливи, доволни, да им е удобно. Като млад обичах да се бия, да раздавам шамари, но с бой нищо не се постига", добави още Бойко Борисов.