„Изключително активно се работи към одобрение на руската ваксина. Очакваме развитие в най-скоро време. Ако научните консултации приключат в близките седмици, ще са необходими 2-3 месеца. Същите са условията и за китайската ваксина”, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата – Богдан Кирилов в „Неделята на NOVA”.

Съгласно европейското законодателство дадена ваксина трябва да премине през централизирана процедура – Европейската агенция да направи оценка и ако тя е положителна, съответно се издава разрешение за употреба.

Относно временното спиране на зелените коридори за ваксините Кирилов обясни, че това е било най-разумното решение в момента, тъй като част от производители забавят или намаляват доставките на ваксините.

„Флаконите са многодозови и трябва да се използват много рационално. Необходимо е да се реагира в рамките на часове. Това, което видяхме, като неприятен опит, е, че част от желаещите да се ваксинират, не идват в обявените часове. Това създава изключително затруднение. За да не изхвърляме ваксини, е по-добре да са в зелените коридори”, обясни Кирилов.

За възрастните хора той обясни, че освен личните лекари, те могат да използват големите пунктове в болниците, както и зелените коридори за ваксинация. Кирилов бе категоричен, че не може да се говори за хаос, а за изключително добра организация за ваксинация на много хора.

„Договорът с AstraZeneca е сключен от Европейската комисия. Всички клаузи по този договор са договорени именно от ЕК. Това, което е изключително важно, е, че беше осигурена една сигурност на производителите чрез предварително финансиране. Това, което виждаме, е, че те не изпълняват своите ангажименти, а дори променят количествата, които подават като информация, че ще бъдат доставени. Това беше повод за реакция от здравното министерство”, обясни Кирилов.

Източник: NOVA