Близо 57 000 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български
Близо 57 000 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Близо 57 000 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български
72221
Близо 57 000 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български
  • Близо 57 000 четвъртокласници се явиха на външно оценяване по български

56 830 четвъртокласници от 1847 училища в страната са се явили днес на Националното външно оценяване по български език и литература, съобщават от Министерство на образованието.

По данни на ведомството това означава, че на препитването са се явили 94% от четвъртокласниците. В рамките на един учебен час учениците са решавали тест, който включва диктовка, текст за четене и въпроси, свързани с разбирането на текста.

Тестът съдържа 11 въпроса, като пет от тях са с избираем отговор, а шест - с кратък свободен отговор.

Оценката от тестовете на четвъртокласниците може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща по преценка на преподавателя. Изпитният формат по български език и литература се използва за втора поредна година. Задачите от отворен тип дават информация за уменията на учениците да разбират прочетен текст, да анализират постъпките на литературни герои, да изразяват и аргументират своето мнение в достъпна за възрастта форма, посочват от ведомството.

Въпросите, които проверяват тези умения, доближават формата на теста до идеите на международното изследване на грамотността.

Училищната комисия оценява писмените работи и вписва броя точки върху писмената работа на ученика. Те дават информация на учениците и родителите им за получените резултати.

Тестът е публикуван на страницата на образователното министерство, в раздел „Общо образование" - Национално външно оценяване (НВО).