/ БГНЕС
Бизнесът и синдикатите смятат, че правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки, след като вчера от икономическото министерство обещаха още помощ за малките и средни фирми за възстановяване от кризата с COVID-19 със обща сума от 562 милиона лева. 

"Няма да има за всички от държавната помощ, но е важно да бъдат разпределени за пострадалите в бизнеса", каза председателят на АИКБ  Васил Велев и и член на АОБР в ефира на NOVA.

Васил Велев бе категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. „Важно е подкрепата да стигне навреме до тези, които имат нужда от нея”, каза още председателят на АИКБ .

"Нашият стремеж е помощта да достигне помощта до максимален брой пострадали компании. Предлагаме като критерии да се прилага тавана на половината от спада спрямо миналата година. Трябва да има ликвидна подкрепа, както и средства за защита. Парите за защита няма да са в повече, защото те ще ни пазят и от грип и от други вируси", каза още Велев.

"Финансовата криза ще е по-тежка, но поради взетите мерки - загубата на работни места ще е по-малка", смята още той.

Според националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов има закъснение в мерките - както в икономическите, така и в социалните. "Това и изкара хората на улицата. Ще предложим писмено нашите становища, за да може Министерство на финансите да реагира. Важни са мерките, които са предложени. Става дума за мерките, свързани с ковид и предпазването на хората в предприятията. Те трябва да бъдат раздадени и работниците да са сигурни, че ще ги получат", заяви още Атанасов.





 
nova.bg