Специализираната прокуратура е повдигнала още едно обвинение срещу бившият министър на околната среда и водите Нено Димов.

Той е обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Към наказателна отговорност е било привлечено и второ лице, което по това време е било временно изпълняващо длъжността кмет на община Перник, уточниха от специализираното обвинение. Става въпрос за Севделина Ковачева.

Като министър Нено Димов е имал отговорност по управлението, стопанисването и опазването на водните ресурси, сред които и язовир Студена.

Приключи разследването на водната криза в Перник

"Той е утвърждавал графици, с които е трябвало да даде приоритет на питейно битовите нужди на перничани, а не на промишлени нужди. Въпреки, че в МОСВ са знаели, че водния ресурс намалява, той е дал разрешение водата от язовира да се използва и за промишлени цели", разкриха още прокурорите причините да дадат Нено Димов на съд.

 Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Преди водната криза Севделина Ковачева е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Питейна вода тече по улицата в продължение на месеци в пернишки квартал

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

От спецпрокуратурата обясниха още, че за първите 6 месеца на 2021 на съд са предадени 38 лица по т.нар корупционен каталог, тоест за лица, заемащи висши държавни длъжности. Има и 7 влезли присъди, касаещи висшите етажи на властта. Предадените на съд са причинили щети за над 2 млн. лева.