/ БГНЕС
Ресорната комисия в парламента одобри актуализацията на бюджета и на второ четене. По-късно в неделния ден ще се събере и правната комисия, която пък ще разгледа предложени от ГЕРБ промени в Закона за извънредното положение.

Ето и пълния списък:

- при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжниците по договори за кредит, лизинг и други форми на финансиране, предоставени от банки и други кредитни институции НЕ се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде предсрочно изискуемо, не може да се изземват вещи;
- спират се държавните субсидии за политичическите партии, а от икономиите средствата се разходват само за борба с covid 19 и лечение на заразени лица;
- изключения по отношение на процесуални и съдебни срокове;
- намаляване на санкциите в Закона за здравето.

Извънредно положение: Забраняват събирането на дългове и забавени вноски по кредити (СНИМКИ)

Днес отново на дневен ред излезе обсъждането на мярката "60/40", която трябва да помогне на бизнеса. В събота четири работодателски организации поискаха тя да бъде преразгледана. Депутати от ДПС също изразиха мнение, че мярката може да бъде преразгледана, така че да се приеме осигуровките на работещите да се поемат от държавата, вместо от работодателите.

Днес и правната комисия на Народното събрание ще заседява. Тя ще обсъди за второ гласуване промени в Закона за извънредното положение. В промените е предвидено извънредното положение да бъде удължено до 13 май.