/ БГНЕС
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че управляващите не са обявили на война на Конституцията, но отбеляза, че тя не е и Библия, че да не може да се променя.

"Не сме обявили война на настоящата Конституция. Ние отчитаме нейните преимущества, нейните заслуги за провеждането на мирния преход към демокрация. Ние направихме това предложение в една ситуация на силно обществено напрежение, с желанието да обособим място, в което политическите партии, гражданското общество и българските граждани да могат да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея.

По отношение на нашия проект ще кажа, че той събра в себе си най-вече исканията на протестиращите отляво. Едно от тези искания беше свикването на ВНС“, каза Биков.

Той обаче не се съгласи, че настоящото Народно събрание няма необходимата легитимност да предизвика процедура за свикване на ВНС.


„Бъдете малко по-отворени към дебат, към различното мнение, Конституцията не е Библия, че да не може да се променя. Политическите консенсуси няма да бъдат възможни без нас. В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, а не само с тези, които харесваш“, предупреди Биков.