Бежанската криза е овладяна, твърди Кристиан Вигенин
Бежанската криза е овладяна, твърди Кристиан Вигенин / снимка: БГНЕС, архив

Кризата с наплива на бежанци към България вече е овладяна и това дава възможност да се работи за подобряване на условията на живот на тези хора. Това казва в интервю пред Дойче веле външният министър на България Кристиан Вигенин. Той признава още, че страната ни не е била подготвена за това.

„Над 11 000 бежанци са много голям проблем, още повече, че до средата на август броят им се увеличаваше плавно в рамките на 500-600 души месечно. Този брой започна рязко да расте и България просто не беше подготвена за това. Изведнъж се озовахме в положение, когато центровете за настаняване на имигранти вече бяха препълнени”, казва Вигенин пред Дойче веле.

„Сега вече можем да кажем, че кризата е овладяна и това дава възможност да подобрим условията за живот на бежанците. Не се гордеем със сегашните условия, но аз лично се интересувам от скоростта, с която те се променят. Мога да ви уверя, че много скоро няма да има такива гледки, каквито имаше в репортажите за бежанците през последните седмици”, допълва още той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос ще преразгледа ли решението си за назначението на шефове на 12 от общо 23-те дирекции във Външно министерство хора, които са уличени в сътрудничество с Държавна сигурност, министърът заявява: „От вас разбирам, че става дума за 12 дирекции. Аз не съм искал справки за тези хора дали са от Държавна сигурност, или не са. Преценките за тях са направени единствено на основа на техните качества, способности и принос към Външно министерство. Смятам тази тема за приключена”.

„По отношение на Държавна сигурност има две неща, за които поех ясен ангажимент.Първо, няма да предлагам за посланици в чужбина лица, чиито връзки с Държавна сигурност са били обявени от Комисията по досиетата или за които проверката в Комисията докаже подобна обвързаност. Поех ангажимент и за това в политическия ми кабинет също да няма такива хора. Дори да е верен броят на дирекциите, които са оглавени от бивши сътрудници на Държавна сигурност, този факт по никакъв начин не е променил приоритетите в българската външна политика”, обяснява Вигенин.