Без лимит на направленията
Без лимит на направленията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият здравен министър д-р Таня Андреева заяви, че е нужно да има механизъм за регулация на направленията, но той не трябва да бъде лимитиращ, предава ТВ7.

По повод появилото се съобщение в някои медии, че са изчерпани направленията за изследвания и рентген, д-р Андреева обясни, че до тази ситуация се е стигнало вследствие на небалансирано разпределение на средства. Тя заяви, че е нужно да има механизъм за регулация, но той не трябва да бъде лимитиращ. Още днес директорът на НЗОК - д-р Пламен Цеков, ще се срещне с министър Андреева, за да предложи механизми за справяне във вече създалата се ситуация, тъй като това е в неговите правомощия.

НЗОК може да не издържи в следващите месеци да плаща нищо, тъй като предварително зададените бюджети по отделните пера вече са в преразход. Д-р Цеков обеща да отвори резервите на касата, но те също са лимитирани, обясни д-р Андреева. Тя е категорична, че дори това да се случи средствата от резерва ще бъдат изчерпани много бързо и до края на годината в касата няма да има пари за плащането на каквото и да било.

"В този смисъл аз съм склонна да се съглася с моите колеги, че там (НЗОК) се налагат промени и то с оглед на спасяване на касата, а не толкова персонални", коментира въпроса на водещите дали ще настоява за смяна на ръководството на Здравната каса.

Проблемите в НЗОК са "на входа и на изхода", обясни още министър Андреева. Тя заяви, че НАП вече прави постъпки за регулиране постъпленията в касата, тъй като много хора отказват да плащат осигуровките си. Не може да искаме всичко да се разплаща, ако няма постъпления, посочи здравният министър.

Относно пренасочването на пари от касата за "попълване" на други бюджетни дупки, Андреева коментира, че това е нарушение, извършено от управлението на ГЕРБ и то трябва да спре, тъй като е закононарушение. Андреева обясни, че ще се работи в посока завишаване на контрола върху изразходването на средствата от НЗОК и качеството на заплащаните услуги.

Аз се надявам, че няма да бъде закрита нито една болница, изрази надежда здравният министър. Ще бъде съставен списък с болниците в неравностойно положение спрямо по-големите и тези лечебни заведения ще бъдат финансирани от държавата по определени критерии, обясни стратегията си за справяне с проблема Андреева.

Тя заяви още, че болницата в Девин ще заработи отново през есента, но ще функционира с намален брой дейности. Новият здравен министър все още се запознава с казуса за белодробната болница в Пловдив и отказа даде коментар по този случай преди да се запознае с фактите.

Търси се решение и по въпроса с проблемите в "Спешната помощ" у нас. Д-р Таня Андреева обясни, че е нужно медиците в спешните центрове да могат да специализират. Тя обясни, че ще насрочи среща с всички директори на "Бърза помощ" у нас, на която ще настоява те да пускат служителите си на специализация.

Ще отпадне тримесечния срок, в който онкоболните ще трябва да се явяват за нова рецепта при лекуващия си лекар. Периодът ще бъде удължен, стана ясно още от гостуването на д-р Андреева в студиото на "Добро утро, България!".

Стана ясно още, че заместниците на Андреева ще бъдат трима. Министерството ще работи активно за въвеждане на генериците на пазара, с което министър Андреева се надява да се облекчи бюджета за здраве от преразхода за скъпоструващи медикаменти.