Без хора на Първанов в новото Изпълнително бюро на БСП
Без хора на Първанов в новото Изпълнително бюро на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Сергей Станишев
54273
Сергей Станишев
Георги Първанов
Корнелия Нинова
  • Сергей Станишев
  • Георги Първанов
  • Корнелия Нинова

Националният съвет на БСП одобри състава на новото Изпълнително бюро на партията. На тайно гласуване всички, предложени от председателя Сергей Станишев, са избрани, съобщиха от пресцентъра на БСП. Гласували са общо 161 души, като недействителните бюлетини са 3.

Ръководството на БСП се състои от 23-ма души: четирима заместник-председатели - Янаки Стоилов, Георги Пирински, Евгений Узунов и Димитър Дъбов, шестима секретари - Антон Кутев, Бойко Великов, Катя Николова, Красимир Янков, Кристиан Вигенин /международен секретар/ и Евтим Костадинов /секретар-касиер/, говорител - Ангел Найденов, и членове - Анна Янева, Борислав Гуцанов, Владимир Топенчаров, Деница Златева, Дора Янкова, Илияна Йотова, Йордан Стойков, Михаил Миков, Любомир Петков, Милко Багдасаров, Станислав Владимиров и Явор Гечев.

Първото заседание на новото Изпълнително бюро ще бъде във вторник, а следващият пленум - другата събота.

Без хора на Първанов в новото Изпълнително бюро на БСП
netinfo


Националният съвет на БСП утвърди и новия състав на Националния предизборен център, който се състои от 19 души. Председател на щаба ще бъде Сергей Станишев, а за членове са избрани Антон Кутев, Асен Димитров, Атанаска Тенева, Бойко Великов, Велислава Дърева, Димитър Горов, Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Калоян Паргов, Катя Николова, Красимир Янков, Любомир Петков, Михаил Миков, Младен Червеняков, Станислав Владимиров, Стефан Стефанов, Юрий Асланов, Явор Гечев.

По-рано през деня, преди да представи проектосъстава на Изпълнителното бюро на партията, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че БСП е единствената партия, която има силата да се противопостави на ГЕРБ. „Имаме национална отговорност да не допуснем втори мандат на ГЕРБ. Да спечелим изборите - това е наша отговорност не само пред левите хора в България, а и пред разочарованите от ГЕРБ, тези, които се колебаят и тези, които не ни харесват", подчерта лидерът на БСП. По думите му ГЕРБ вече се държат като партия, която прави избори. „Целта е да направим силна политика и кампания и да победим ГЕРБ", подчерта Станишев.

Без хора на Първанов в новото Изпълнително бюро на БСП
netinfo

По отношение на предложения проектосъстав Георги Първанов бе лаконичен, че това е право на председателя. „Не коментирам - това е право на председателя. Аз съм отстоявал екипния принцип и затова сега просто го приемам като факт", каза Георги Първанов. Той обяви, че ще помогне с всичко, с което може за успеха в предизборната кампания на БСП. „Аз съм правил много успешни кампании, доказвал съм го. Ще обиколя страната, ще помагам на всички онези региони, които имат нужда от това", подчерта Георги Първанов.

Народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова заяви, че не е изненадана от това, че не влиза в Изпълнителното бюро. „Това, че не съм в Изпълнителното бюро, не е изненада за мен. Уважавам избора на Станишев като лидер, той е в своето право. Личното ми тълкувание за това, че не съм в бюрото, е, че вероятно не е доволен от работата ми, не съм се справила с работата си", посочи още Нинова. Тя подчерта, че през следващата година, преди парламентарните избори, на партията й предстои сериозна битка.

Всеки има своите силни качества. Въпросът е да се разпределят по най-ефективен начин - интелектуалните и личните способности на всеки един член от Националния съвет, защото тепърва предстои да изберем и ръководството на отделните съвети. Това заяви лидерът на БСП по време на тайното гласуване. На въпрос дали ще разчита на всякаква помощ, включително и на Георги Първанов, Станишев бе лаконичен: „Разбира се".