Банковият похитител от Сливен иска по-лека присъда
Банковият похитител от Сливен иска по-лека присъда / снимка: DarikNews.bg, Бургас
Банковият похитител от Сливен иска по-лека присъда
50247
Банковият похитител от Сливен иска по-лека присъда
  • Банковият похитител от Сливен иска по-лека присъда

Ефективно наказание от 20 години лишаване от свобода за сливенския похитител Стефан Петров Стефанов поиска прокуратура в Бургас. За завишаване на присъдата, която сега е 14 години и шест месеца, и по-високо обезщетение в размер на 500 000 лв. се обяви и пострадалият от инцидента в банката охранител Станчо Станев. Мъжът беше на косъм от смъртта след като похитителя Петров го простреля в рамото.

Делото се гледа в Апелативния съд в Бургас. До месец магистратите трябва да се произнесат по жалбите на подсъдимия и пострадалия Станев и по протеста на прокуратата срещу решението на Сливенския окръжен съд.

Стефан Петров беше осъден на 14 години и шест месеца затвор, при първоначален строг режим. Съдът постанови той да плати 150 000 лв. обезщетение на Станчо Станев и по 200 лв. на всяка от петте служителки в офиса.

„Присъдата е снизходителна и не е удовлетворителна от гледна точка на закона и на справедливостта”, коментира адвокат Иван Благоев, представител на частния обвинител Станчо Станев.

„Колкото е по-висока присъдата, толкова по-добре. Той ме простреля на третата секунда от влизането си в банката, без да съм го провокирал или да съм посегнал към оръжието си”, заяви извън съдебната зала самият Станев. Той разказа, че животът му се е преобърнал коренно и въпреки че продължава да работи през месец е на изследвания в болницата.

Според защитника на Стефан Петров адвокат Марин Марковски, обвинението трябва да бъде преквалифицирано и присъдата намалена, защото Стефан доброволно се е отказал от грабежа на банката и не е имало умисъл за убийство при стрелбата срещу Станчо Станев.

„Съжалявам за това, което извърших. Не съм искал да наранявам никого. Разкайвам се за случилото се”, каза Стефан Петров. Той обясни на съда, че не е мислил трезво, бил е бил уплашен и затова не е пуснал и заложничките. Помислил, че охранителят се готви да извади оръжие и затова стрелял срещу него.

През март м.г. 27-годишният Стефан Петров се опита да обере клона на „Инвестбанк” в Сливен и предизвика първата криза със заложници в страната. Мъжът нахлу с пистолет в офиса, стреля срещу охранителя Станчо Станев и държа пет жени в сградата почти денонощие. Срещу Петров бяха повдигнати девет обвинения, сред които въоръжен грабеж в особено големи размери - 395 730 лева, опит за убийство на охранителя и вземането на служителките от банката за заложници.

Още новини от Бургас