/ БГНЕС
Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас. В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се посочва, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е недопустимо за медицината. Българските пациенти трябва да са наясно, че не само няма ефект от хомеопатията, но тя може да доведе до тежки увреждания на здравето, заяви пред Дарик академик д-р Богдан Петрунов, един от водещите специалисти по имунология и алергология у нас. Той е един авторите на писмото, което ще бъде изпратено до здравното министерство, Министерския съвет и парламента.

Екип от наши учени разработва препарат за лечение на автоимунни заболявания
 
Методите на хомеопатията водят началото си от 18-ти век и не съответстват на съвременните знания в областта на химията и физиката, обясни академик Богдан Петрунов:
 
„Тя изцяло разчита на т.нар. плацебо ефект, т.е. ефектът, който чрез самовнушение всеки един би могъл да изпита, независимо от това какво лечение получава. Затова мисля, че е редно нашето общество и българските пациенти да бъдат наясно, защото не само че няма ефект от хомеопатията, но може и да доведе до тежки и трайни увреждания поради това, че хората не се лекуват, не се поставя диагноза съобразно съвременните знания в областта на медицината, лечението закъснява и може да се стигне до тежки и неприятни резултати“, посочи Петрунов.

Един от бащите на родната хомеопатия разкри нови методи за лечение
 
Хомеопатията се изучава като свободно избираема дисциплина в медицинските университети и според авторите на писмото това ѝ придава авторитетност. В същото време този метод на лечение създава само заблуда и временен комфорт у хората, твърди академик Петрунов.
 
„Не трябва да забравяме огромния финансов интерес, който имат фирмите, които се занимават с хомеопатия, в това няма никакво съмнение. Това са колосални средства, които се хвърлят в тази насока“, допълни той.

Специалисти в областта: Хомеопатията у нас непрекъснато е обект на подмолни атаки
 
Учените от БАН посочват, че продуктите на хомеопатията трябва да бъдат поставени под същия контрол, както медицинските продукти - да преминават през сериозни проучвания и тогава да се пускат на пазара.