/ ThinkStock/Getty Images
Не купувайте храни от багажници на коли или крайпътни търговци. За това призова пред Дарик директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. За предстоящите Коледни и Новогодишни празници инспекторите правят проверки на търговската мрежа за недобросъвестни търговци. От агенцията обаче разчитат и на сигнали на граждани. За целта работи и горещия телефон 0700 122 99.

Какво да поднесем на коледната трапеза?

 
Опасността от консумация на непроверени храни е много голяма, предупреди директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев:
 
Звучи все едно от едно време си купуваме някаква храна, която е на баба ни, дядо ни... някакви такива легенди! Само че тази храна и това месо ние не сме дали гаранция за него. Ние даваме гаранция в магазина, защото знаем от коя ферма е, кой е производителят, какви ваксинации са направени, какви изследвания са направени, дали тези животни са лекувани, били ли са болни преди това. Представете си какво става, ако имате едно прасе вкъщи и то се разболее. Лекувате го един-два дни с антибиотици.

След това виждате, че то няма да се оправи. Изразът е приколват го и ако си го ядат сами, живи и здрави, но ако го продават е големият проблем. Защото тук се явява проблемът и с антимикробна резистентност, за която сте чували, и ние нищо не можем да кажем. Затова такова нещо не трябва да се прави“, каза Илиев.

Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза
 
Българите да си купуват от магазините! Много ви моля! Сръбският нюанс - да отидем в Сърбия, защото там яйцата са по-хубави, месото е по-хубаво. Правете го, но това си е ваш риск! Агенцията гарантира магазините. Купувайте си само контролирани стоки“, призова още той
 
От агенцията отчитат, че хранителни натравяния по празниците и в туристическите сезони у нас от години не е имало.