Автокрадци взимат коли под наем с чужди кредитни карти

Автокрадци взимат коли под наем с чужди кредитни карти
Автокрадци взимат коли под наем с чужди кредитни карти / www.sxc.hu
Автоджамбази взимат коли под наем с чужди кредитни карти
43128
Автоджамбази взимат коли под наем с чужди кредитни карти
  • Автоджамбази взимат коли под наем с чужди кредитни карти

Българските автокрадци все по-често извършват лизингови измами с автомобили вместо директно да ги крадат, разказва пред Дарик Мирослав Тончев от Криминална полиция. Последният хит на родните автоджамбази е кражби на коли, които се дават под наем. Автомобилът се наема за 20 дни, като се плаща предварително с фалшива кредитна карта. След това колата се връща обратно на петия ден, а компанията, която се занимава с отдаване на коли, възстановява в кеш разликата в парите. Подобни измами са хит и сред българските крадци в Испания, Германия и Италия.

У нас пазарът на крадени луксозни автомобили и части за тях се е свил рязко и заради кризата и ниските цени в магазините, разказва пред Дарик Мирослав Тончев. Така например джип БМВ Х5 на 2-3 години в момента се продава сред автокрадците за около 8000-9000 лева. В малкото случаи, в които се крадат коли, те се изнасят за бившите съветски републики или арабския свят.

Мирослав Тончев от Криминална полиция разказа: „Взима се луксозен автомобил под наем с кредитна карта или подправени пластики. С картата се плаща цената например от 16 000 или 20 000 лева. На третия ден казват в компанията, че отпада необходимостта, делегацията например не е дошла и колата е ползвана само пет дни. Пет дни по 200 лева прави 1000 лева, а другата сума искат да им бъде върната. Сумата се връща в кеш, а след това се оказва, че е платено с чужда кредитна карта".

Най-новият хит на запад е кражба на яхти или малки двумоторни самолети, разказват от Криминална полиция. Българското МВР е получавало искания от страни от ЕС за издирване на подобни крадени самолети и яхти. От полицията не изключват възможността родни мафиоти да се занимават с подобни престъпления в Западна Европа или Америка.