„Атака иска Сметната палата да провери дарителите на ББЦ
„Атака иска Сметната палата да провери дарителите на ББЦ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Депутатът от ПГ на "Атака" Миглена Александрова внесе сигнал в Сметната палата за сериозни нарушения при отчитане на дарителите на "България без цензура" /ББЦ/, съобщиха от пресцентъра на политическата партия. Според представителите на "Атака" 168 души, посочени в отчета на ББЦ като дарители, не са представили исканата по закон декларация за произход на средствата, когато те надхвърлят размера на минималната работна заплата.

От "Атака" посочват, че тази декларация липсва в отчета, публикуван в официалния сайт на Сметната палата.

Видно е от публичния регистър към Сметната палата, че липсват извлечения от банкови сметки, както и по никакъв начин не е видно, че сумите, надхвърлящи 1000 лева, са преведени по банков път, е посочено в сигнала. От описаните 168 дарения 96 са за суми, надхвърлящи 1000 лева, уточняват от "Атака".

Имаме основание да твърдим, че коалицията на ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" е злоупотребила с лични данни и е вписала като фиктивни дарители в отчета си лица, които не са участвали в дарителската кампания, се посочва в сигнала.

В отговор от партията на Бареков заявиха, че сигналът до прокуратурата и Сметната палата, внесен от „Атака", е неграмотен и абсолютно неоснователен. Дарения са извършвани както на коалиция „България без цензура", ВМРО, ЗНС и Гергьовден, така на ПП „България без цензура", което не налага оповестяване на дарителски декларации.

Задължението за предоставяне на банково извлечение за даренията трябва да бъде представено до 30 дни след приключването на предизборната кампания и това ще бъде извършено в срок, посочват от ББЦ.