/ БГНЕС
Представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски по повод на 147 години от трагичната му гибел, съобщиха от военното ведомство.

БГНЕС

В 12.00 часа днес, 19 февруари, сред стотиците граждани пред паметника на Васил Левски в София министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери, директори на дирекции поднесоха цветя и се поклониха пред делото на Левски.

БГНЕС

"Без задружните усилия на цялата нация няма как България да се превърне в онази чиста и свята република, за която Васил Левски говори", каза пред журналисти министърът на отбраната. "Цитираме го подборно за "равни на другите европейски народи", но той казва, че това зависи от нашите задружни усилия", отбелязал Каракачанов.

БГНЕС

По думите му като много от своите съвременници, които са били хора с образование и възможности, и Васил Левски е можел да намери много по-лесен и по-сигурен живот в някоя от тогавашните столици на Европа, но е предпочел да се върне в Родината си и да положи костите си за нейната свобода. "Знаменателно е писмото, в което той пише до Панайот Хитов, че трябва да се работи с народа в поробената българска земя", посочи още Красимир Каракачанов.

БГНЕС

Министърът, който е и историк по образование, е коментирал и етикетите, които се поставят на историческите ни личности в зависимост от конюнктурата. По думите му Левски не е бил нито социалист, нито европеец - той навсякъде говори за България.

В цялата страна вчера и днес представителни военни подразделения участват във военните ритуали за почитане на паметта на Апостола на свободата по повод 147 години от неговата гибел.