Към месеците април-май се очаква на пазара да има четири одобрени ваксини срещу COVID-19 и тогава да започне масовото имунизиране на населението. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA” директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Още утре ще има нова доставка на ваксини от Pfizer - 14 040 дози. На 1 февруари ще има още една доставка от над 35 00 дози. Така здравните власти у нас очакват да бъдем компенсирани за по-малкото получени при предишните доставки.

От ваксините на Pfizer и Mоderna страната ни е заявила около 5 млн. дози.

Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина – руска, китайска

Следващата седмица страната ни очаква и решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca/Оксфордския университет.

„Работим с няколко сценария. Цифрите, които сме комуникирали до този момент, са базирани на изчисления за първа доставка през март”, заяви Богдан Кирилов.

За третата ваксина се очаква да има одобрение още следващата седмица и през февруари да започнат доставките. За четвъртата ваксина очакванията са скоро процедурата да влезе във финален етап и да се получи разрешение за употреба.
NOVA