Ангелкова: Важно е да се създаде възможност курортите да бъдат развивани

Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС
Министерството на туризма вече активно подготвя следващия летен сезон. Към момента всички 5-звездни хотели са резервирани почти на 90 процента. Вече има и заявки за полетите за лято 2018 година, които са с около 15% повече от миналия сезон, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. Това е един изключително ранен етап и има изключително голяма динамика в заявките, допълни тя.

Най-много туристи имаме от Германия, които ще достигнат може би около 900 000 след отчета за декември. Румънци и гърци също предпочитат нашите курорти, за първите 11 месеца миналата година имаме над 1 млн. души от двете ни съседки. Сред другите туристи, които почиват у нас, са руснаци, украинци. Британският пазар има 24% ръст. Ангелкова отчете и ръст на поляци, чехи, турци.

Умуват за въвеждане на минимална цена за нощувка в хотел

Предстоят и втoрите промени в закона за туризма. Първите са свързани с това да се транспонира директивата за европейските туристически пътувания и намаляване на административната тежест. Очаква се да отпаднат повече от 19 документа. Направен е пълен преглед на системата. Има повече от 3310 туроператори и турагенти. Започната е процедура по заличаването на 118 туроператори, които нямат представена валидна застраховка.

Министерството на туризма заличава 118 туроператори от националния регистър

"Туризмът губи за това, че няма съоръжения не само на Пирин и в Банско, а и в Рила, в Стара планина има изключително много малки курорти, които трябва да бъдат развивани, за да се даде шанс на тези региони също да се развиват, за това да привличат повече гости, за това да привличат повече инвестиции. Изключително важно е да се създаде възможност всички наши курорти да бъдат развивани", каза Ангелкова. По думите й от тази гледна точка лифтовете са най-зеленият вид транспорт.