Министърът на образованието Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев / БГНЕС
Анализ на МОН не показва завишение на цените на учебниците след 7 клас
99114
Анализ на МОН не показва завишение на цените на учебниците след 7 клас
  • Анализ на МОН не показва завишение на цените на учебниците след 7 клас
Цените на учебниците не са завишени, сочат резултатите от анализ на Министерството на образованието. Само някои от тях са по-скъпи, а средната цена на един учебник е 12 лв. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев преди участието си в кръгла маса, посветена на дигиталното образование. В края на септември той разпореди проверка, провокирана най-вече от цените на учебниците за 9 клас, които са по нова програма и не могат да се купят на старо.

Не може да се говори за завишени цени на учебниците след 7 клас, които да не са оправдани, защото разходите за хартия и труд са се увеличили, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. "При това, което направихме като анализ, не можем да кажем, че имаме някакви цени, които са над пазарните. Има няколко учебника по няколко дисциплини на няколко издателства, които така като видите таблицата, са малко по-скъпи, но като цяло средната цена на един учебник е около 12 лева", отбеляза министърът

До две седмици МС ще гласува решение за отпускането на 7 млн. лв., за да може в още 700 училища да се осигури безжичен интернет. В момента 1100 училища имат Wі-Fі. Очаква се следващата седмица да бъдат отпуснати 7 млн. лева за други 700, а до началото на следващата година ще има безжичен интернет и в останалите 600, каза министърът.

Работи се по изграждането на н. нар. отворен облак -  платформа с безплатно образователно съдържание, което ще могат да създават и самите учители.