Ако изборите бяха днес, подкрепата за ГЕРБ би била над 27% за БСП - над 11%

Ако изборите бяха днес, подкрепата за ГЕРБ би била над 27% за БСП - над 11%
Ако изборите бяха днес, подкрепата за ГЕРБ би била над 27% за БСП - над 11% / снимка: Sofia Photo Agency

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Народното събрание, коментират от Екзакта на базата на данни от национално представително проучване, направено между 24 февруари и 4 март сред 1000 души.

ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително, допълват от агенцията. Според данните, ако изборите бяха днес, ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП - 11,1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за Реформаторския блок - 5,5%. В парламента биха попаднали още Патриотичния фронт с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%.

Видно е, че се скъсява дистанцията между БСП и ДПС, коментират социолозите. Според 52% за България би било по-добре, ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 21% се обявяват за предсрочни парламентарни избори.

Скорошни избори по-често искат симпатизантите на БСП и на Атака. Едва една трета от неодобряващите работата на кабинета искат предсрочни парламентарни избори. Това означава, че критичните настроения засега не водят до радикални нагласи за смяна на товауправление, е изводът на социолозите.

Над половината българи казват "да" на задължителното гласуване, сочат данните. 52% от българите подкрепят идеята в България да се въведе задължително гласуване, а 36% са против.

Източник: БТА