В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му. Това заяви пред NOVA правосъдният министър Десислава Ахладова. Думите й идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен.

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. В момента ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимия прокурор ще работи по други дела. Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят главния и неговите заместници”, поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя заяви следното:

„Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС”.

Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата "Апартаментгейт".

„Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, поясни тя.

По темата за Механизма за сътрудничество и проверка, министърът посочи: „Държавата е предприела Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обединяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Декларират се действителните собственици. Има два контролни органа. Могат да се вземат още мерки, но не чувам някакви конкретни идеи. Могат да се направят предложения. Може законодателно да има развитие по темата за сайтовете и Народното събрание биха могли да предприемат действия. Ако има консенсус и добри предложения, те биха се подложили на гласуване".

По въпроса за специалната резолюция за България, Ахладова заяви: „Смятам, че евродепутатите, които отиват от България в ЕК, са там, за да извоюват нещо положително за България. Не смятам, че да гласуват за резолюция срещу България е нещо, с което трябва да се похвалят. В ЕП всички евродепутати трябва да се обединяват и да дават своите предложения, за да няма негативен отзвук за страната, която представляват. Тази резолюция е инициирана точно от наши евродепутати, което за мен е учудващо“, каза още тя.
nova.bg