Министърът на образованието Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев / БГНЕС
Държавната агенция за финансов надзор (ДАФИ) също ще проверява Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това стана ясно от коментара на ресорния министър Красимир Вълчев пред журналисти за одита от страна на Министерство на образованието и науката (МОН) в НИМХ и евентуални бъдещи санкции.

Министър Вълчев: Оставаме с усещането, че БАН целенасочено търси конфронтация с държавата
 
"Ние самите не сме санкциониращ орган. Това може да го направи ДАФИ, която издава актове за административни нарушения. Агенцията също ще направи проверка там", увери Вълчев.
 
Одитът на съответствието, направен от МОН, констатира най-вече пропуски и нарушения по отношение на управлението на бюджета. Проверката е по сигнал с акцент върху възможността за свързаност на бившия директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов с определени юридически лица. "Такава обаче не е констатирана", увери министър Вълчев.

След 5-часови разговори: Споразумение между БАН, НИМХ и МОН не е подписано
 
Одитът е установил, че е имало завишаване на разходите за заплати, но не и нерегламентирано увеличение на възнагражденията. Министър Красимир Вълчев уточни, че все още чака решението на Общото събрание на БАН по казуса със собствеността върху имота на НИМХ.
БТА