/ ThinkStock/Getty Images
Агенцията по вписванията купува допълнителна памет за съхранение на данни
99265
Агенцията по вписванията купува допълнителна памет за съхранение на данни
  • Агенцията по вписванията купува допълнителна памет за съхранение на данни
Агенцията по вписванията е обявила обществена поръчка за близо 200 хил. лева за надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни. Предприетите действия се основават на детайлен технически анализ и целят гарантиране на работоспособността и отказоустойчивостта на поддържаните от Агенцията регистри, съобщават от ведомството. От Агенцията по вписванията официално заявиха, че всички поддържани от нея регистри работят в пълната си функционалност.

Поддържаните от Агенцията по вписванията регистри работят в пълна функционалност

Необходимият допълнителен ресурс възлиза на 300 терабайта, като 120 терабайта следва да се осигурят неотложно и при спазване на разпоредбите на действащото законодателство. В мотивите на обществената поръчка се посочва, че в момента информационният център разполага с около 30 тербайта свободна памет и още 20 терабайта в резервния. Паметта обаче намалявала с около терабайт и половина на ден, което след около 20 календарни дни би довело до блокиране на регистрите. Пред Дарик системният администратор Благовест Петров заяви, че подобно количество информация на ден за подобен регистър не е нещо извънредно. "Ако самият бекъп не е инкрементален, това означава, че всеки ден се записва абсолютно точно копие на всичките данни в масива, така според мен е нормално да е около терабайт. Базите данни имат и индекси понякога и доста други неща освен самите данни", каза той.

Прогнозната цена на поръчката е 190 хил. лева. Според Благовест Петров и тя е нормална, ако в нея влиза и купуването не само на дискове с памет, а и на сървъри за тях. "Ако цената включва и самите сървъри заедно с дисковете, все пак говорим и за сървърни дискове. Може дисковете дори да не са магнитни носители, а да са базирани на флаш памет, така че цената може да е действително доста висока. Обикновено сървърните дискове работят на по-високи обороти и са направени така, че да са доста по-издръжливи. Също така могат да обработват доста по-голям канал от данни", каза той.
 
Повечето резервни копия на информацията, или т.нар. „бекъп” се пазят за период от около 2 месеца назад. Заради разследването, свързано със срива на търговския регистър, от Агенцията по вписванията обаче имат забрана да заличават стари записи от информационните системи. Това блокира допълнителни 80 терабайта от дисковото пространство на регистъра. Поне 20 процента от паметта пък трябва да остава свободна, за да функционира системата нормално, добави Благовест Петров.
 
През август Търговският регистър блокира напълно за 19 дни. Причината за срива бе съобщена едва на шестия ден – 4 дефектирали диска с информация. Няколко дни по-късно директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка. Въпреки че прокуратурата образува разследване, повдигнати обвинения към момента няма към никого.