/ БГНЕС
За втори път тази седмица адвокати се събраха на протест пред сградата на Висшия адвокатски съвет в столицата. Причината са разпоредби в Закона срещу изпирането на пари, които влязоха в сила преди седмица и ги задължават да докладват в ДАНС за съмнителни схеми и сделки. Според адвокатите новите изисквания противоречат на професионалните им принципи и ги превръщат в доносници на службите. Те настояват за незабавни промени в закона или заплашват с национална адвокатска стачка.
 
Въпреки опитите на Висшия адвокатски съвет да реагира на недоволството, изразено от представители на съсловието, вторият протест за тази седмица се състоя пред сградата на съвета и с транспаранти „Адвокатите не са доносници” юристите изложиха исканията си.

Бургаски адвокати на протест: Не сме доносници!

Висш адвокатски съвет
БГНЕС

Вчера заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че работна група ще преработи Закона срещу изпирането на пари, въпреки че според него от адвокатурата правят погрешни тълкувания на текстовете, като създават внушения, че ще се стигне до „някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти”.
 
Според пловдивския адвокат Стефан Левашки обаче: "Не мисля, че тук присъстващите колеги, които са всичките юристи и адвокати от кариерата, могат да бъдат обвинени в непознаване на закона. Основното ни искане е да се внесе в Народното събрание искане за промяна на Закона за мерките за изпиране на пари, с което да отпаднат тези срамни за нас изисквания. Другото е да се упражни правото на конституционна жалба на Висшия адвокатски съвет спрямо този закон. Искаме и спешни промени в нашия закон за адвокатурата, в който да се въведе най-накрая да има дистанционно електронно гласуване за органите, да има обжалване и съдебен контрол на Висшия адвокатски съвет".

Адвокатите излизат на пореден протест заради Закона за мерки срещу изпиране на пари

За втори път тази седмица адвокати се събраха на протест пред сградата на Висшия адвокатски съвет в столицата
БГНЕС

В следващите два дни ръководният орган на адвокатурата у нас ще се събере на общо събрание, на което се очаква да бъдат обсъдени споровете в съсловието. В тази връзка адвокат Александър Пелев коментира: "Не е проблемът само в Закона за мерките срещу изпиране на пари. Ние имаме проблеми вътре в нашата професия, за които непрекъснато сезираме Висшия адвокатски съвет и докато не се вземе отношение и съответните решения и промени в нашето законодателство, нямаме основания да спираме нашите действия".
 
Заместник-председателят на адвокатския съвет Людмил Рангелов също коментира протеста, с уговорката, че изразява собственото си мнение: "Това е брутален закон, погазващ изконните адвокатски права и задължения, неприемлив от всяка гледна точка закон, който ще бъде променен в най-скоро време в тази част, която касае работата на адвокатите".

Ще прецизират текстовете от Закона за мерките срещу изпирането на пари
 
Адвокатите са категорични, че при неизпълнение на исканията им ще пристъпят към организация на национална стачка и ще поискат оставките на ръководството на Висшия адвокатски съвет.