/ БГНЕС
С нарочно писмо вицепремиерът Томислав Дончев уведомява администрациите в цялата страна, че административното обслужване на потребителите в центровете за услуги не бива да бъде преустановявано. Писмото е адресирано до всички министри, председатели на агенции, областни управители, ръководители на специализирани администрации и кметове.

Във връзка с получени сигнали, че на места някои администрации са преустановили обслужването на потребители „на гише“, заместник министър-председателят подчертава, че подобна практика е нарушение на нормативните актове за административно обслужване и следва да бъде прекратена.

Редица държави затвориха границите си, вижте къде може да пътувате

Съгласно препоръките на Националния оперативен щаб за коронавируса, става ясно, че в центровете за административно обслужване трябва да се предвидят равномерно разпределени през работния ден 3 прекъсвания за дезинфекция и проветряване.

От особена важност е информирането и насърчаването на потребителите да заявяват услуги и получават документи по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор.

В писмото са дадени указания и за въвеждане на работа от домашна среда за уязвимите групи служители, като се създаде такава организация на административните дейности, от която да не страда ефективността на работния процес.