А. Райчев: Ако гледаме конфликт Първанов-Станишев, жална им майка на БСП
А. Райчев: Ако гледаме конфликт Първанов-Станишев, жална им майка на БСП / снимка: БГНЕС

Понеже десните нищо не излъчиха на президентските избори и техните потенциални избиратели не виждат промяна, там нищо не става. Това каза пред bTV социологът Андрей Райчев.

Райчев коментира за Георги Първанов и БСП, че той все още има президентски рейтинг. "Това не е рейтинг на партиен деец. Първанов още не е добил ясно политическо лице за какво е той и какво иска, много хора го възприемат като президентът, който ние много харесвахме. Но ако е вярно, че ще гледаме конфликт Първанов - Станишев в БСП, жална им майка на БСП", подчерта Райчев.

Социологът заяви, че няма начин Първанов и Станишев да не са съперници, въпросът е дали това ще премине в политическа борба или ще бъдат само съперници. "Ако тръгне политическа борба както Костов - Стоянов, това ще е краят на БСП. От БСП зависи какво ще ги накарат да правят", обясни Андрей Райчев. Според него партията би трябвало да им изръмжи и да им каже: „момчета, добре сте дошли и двамата, обаче, се разберете какво ще правите".

За рейтинга на Първанов Райчев каза, че той винаги ще има бонус от своите 10 години като президент. "Това го виждаме при Желю Желев и Петър Стоянов, хората помнят. Президентът е много нещо, той не е просто министър-председател. Много зависи дали ще гледаме грозна схема на конфликт, той така ще загуби качествата си на президент. Не го вярвам този сценарий. Първанов според мен не се старае да е лидер на БСП, а ще се старае да създаде и да влияе на лидера на БСП", уточни Райчев.