полиция нощ
полиция нощ / ThinkStock/Getty Images
Деветима души са били задържани след сблъсък между роми и полицаи в Сливен. Това съобщи пред журналисти директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков. Четирима полицаи са пострадали, като трима от тях са прегледани и изписани за домашно лечение. Един е настанен в болница, като състоянието му е стабилно, но е под лекарско наблюдение. Той има наранявания по главата.
 
Инцидентът е станал на 18 октомври около 22:15 ч. след сигнал за силна музика в ромския квартал "Надежда". Два полицейски екипа са се отзовали на сигнала, като на мястото е имало шумна компания от десетина души в нетрезво състояние. Въпреки предупреждението, те са отказали да намалят музиката, реагирали са агресивно. При опит да задържат двама от тях, към полицаите се отправила група от роми, които са заплашвали и обиждали служителите на реда. Замеряли са ги с камъни, бутилки, тухли и чинии. Повикано е било подкрепление от още четири автомобила на полицията.

Полицаи пострадаха, след като се отзоваха на сигнал за силна музика в Сливен
 
Тази сутрин е проведена полицейска операция по задържане на участниците в сбиването. Задържаните са криминално проявени основно за кражби, а един от тях - за посегателство над длъжностно лице.
 
Образувано е досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура в Сливен, предстои да бъдат повдигнати обвинения и евентуално вземане на мерки за неотклонение.
 
По думите на Величков, ситуацията е спокойна и не се налага засилено полицейско присъствие в квартала.
 
На въпрос чести ли са подобни посегателства над длъжностни лица, Величков отговори, че има такива случаи и даде пример с инцидент преди година.
БТА