9 души са задържани при спецакцията във Видинско

/ БГНЕС
9 души са задържани по време на спецакцията във Видинско за разследване на просия и пране на пари предимно в Кралство Швеция, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, като добави, че всички задържани са българи от ромски произход.

Спецакция във Видинско срещу група за трафик на хора и пране на пари

Гешев уточни, че събраните пари са били инвестирани в скъпи коли и къщи, които вече са иззети. Зам.-главният прокурор подчерта и че ще има разследване за пране на пари, ще бъде назначена проверка на сградите и приходите на лицата.

БГНЕС

Претърсени са били 9 адреса, а някои от задържаните имат и роднинска връзка. Ангажирани са ДНСК и НАП за проверка на имуществото на задържаните при акцията, посочи още Иван Гешев.

„Ангажирали сме ДНСК, която ще извърши съвместно с общината, цялостна проверка на сградите, за законността на пристройките. Ангажирали сме и НАП, които ще извършат проверка на придобитото от лицата с оглед на техните приходи. Съмнявам се, че могат да бъдат доказаните тези приходи“, посочи Гешев. „Съмнявам се, че с ТЕЛК, със социално помощи и без да имаш нито един работен ден, можеш да строиш такива сгради и да придобиваш тези коли“, коментира той.

БГНЕС

По думите му разследването по случая е от 2-3 месеца. Основно задържаните са от село Дреновец. Гешев отбеляза, че до този момент няма информация дали в просията са били включени и деца. 

„Информацията към този момент е тази, в понеделник или вторник ще бъде даден брифинг от Специализираната прокуратура и ГДБОП“, допълни Гешев.
БГНЕС