/ iStock/Getty Images
В цялата система 112 са регистрирани общо 9 100 инцидента, част от тях касаят и състояния, предизвикани от жегите и високите температури, каза Дани Недялкова – говорител на Национална система 112, по повод специална справка за получените сигнали на националния телефон за периода от 00:00 часа на 10 август до 00:00 часа на 11 август.

„В системата са регистрирани 3 870 броя медицински инциденти за цялата страна, които по информация на сигнализиращите граждани съотнасяме към състояния, породени от високите температури. Така например граждани са се обадили 270 пъти, за да ни сигнализират за състояния на високо кръвно налягане, 209 пъти за прилошавания и 167 пъти за състояния на колапс. Най-много от тези сигнали, касаещи Центровете за спешна медицинска помощ, са получени от София град, Бургас и Пловдив, и най-малко, само 18 сигнала сме получили от област Търговище“, допълни още говорителят на 112 пред Агенция „Фокус“.

„Правя уточнение, че съотнасяме тези инциденти в следствие на високите температури на основание на информацията, която ни подават гражданите. А дали действително тези състояния са породени само и единствено от високите температури биха могли да кажат специалистите в Центровете за спешна медицинска помощ, които са реагирали на съответните сигнали“, коментира Дани Недялкова.
Агенция Фокус