85 съдилища в страната без пари за издръжка
85 съдилища в страната без пари за издръжка / снимка: sxc.hu

„Около 85 съдилища в страната са без средства за издръжка, което включва ток, вода, разплащане на вещи лица и съдебни заседатели, очаква се броят им да се увеличи. Този недостиг на средства за издръжка би довел до блокиране на самия правораздавателен процес".

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова, която представи отчет за дейността на съвета за второто тримесечие на 2014 г., цитирана от БГНЕС.

„Средствата за издръжка на съдилищата още в самото начало показаха, че тази година те разполагат с половината от парите за издръжка, които са имали миналата година.

Показаното нежелание за корекция на бюджета на ВСС както по отношение парите за издръжка ни поставя в една доста трудна ситуация", категорична бе Найденова.
Тя обясни, че ВСС е подготвил последващо искане за увеличение бюджета на съдебната власт с 19,3 млн. лева поради недостиг в бюджета на съдебната власт, който се отнася до изплащане на обезщетения по Закона за съдебната власт, обезщетения по Кодекса на труда, средства за издръжка, възнаграждения, социални осигуровки за кандидатите за младши съдии и прокурори по време на обучението. Това предложение ВСС отправило чрез министъра на правосъдието за корекция на бюджета на съдебната власт. То е съгласувано с всички министерства. „По това искане за корекция на бюджета на съдебната власт, осигуряващи суми за издръжка, няма никакъв отговор", подчерта Найденова.