/ Thinkstock/Getty Images
Осем лекарства за различни заболявания се спират от продажба у нас. Медикаментите се отнасят до лечение на рак, бъбречна недостатъчност и хепатит, информираха от Изпълнителната агенция по лекарствата.
 
От началото на септември са преустановени продажбите на три лекарства.
 
Първият препарат е за лечение на тежка остеопороза при жени и възрастни мъже. Вторият се използва за хормонозаместителна терапия, както и за профилактика на остеопороза.

Блокираха лекарства заради опасна съставка (СПИСЪК)
 
От началото на месеца е спрян и медикамент за лечение на остра фаза на главоболие и мигрена. От следващия месец у нас няма да бъде наличен медикамент за злокачествени лимфони, карцином на тестисите, както и рецидивирал рак на млечната жлеза. От началото на 2019 година се спират и още лекарства, които са за лечение на хроничен хепатит С.
 
Други медикаменти, които няма да бъдат налични следващата година, се отнасят до лечение на бъбречна остеодистрофия при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност и при болни на хемодиализа.
 
След 31 май 2019 г. в България няма да се внася и медикамент за лечение на хронична лимфоцитна левкемия.
 
От агенцията по лекарствата съобщиха, че са получили уведомление от търговците, в което се казва, че въпросните лекарства ще бъдат постоянно преустановени за продажба на територията на нашата страна.

Вижте всички спрени лекарства на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата ТУК