7900 са ваксинираните до момента българи, беше създаден много добър ред и организация. Това каза шефът на ваксинационния щаб Красимир Гигов.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че се запазва тенденцията излекуваните да се повече от новозаболелите.

„Два пъти повече са излекуваните от новозаболелите“, направи извод министърът на базата на цифрите.

България е на 24-о място по заболеваемост в ЕС и на пето място на Балканите. На трето място сме по смъртност в ЕС.

Областите у нас с най-нисък брой заразени са Кърджали, Габрово, Разград, а с най-много случаи - Враца, Русе, Варна.

Очаква се през следващата седмица ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 да достигне до всички европейски държави, стана ясно на брифинга на националния оперативен щаб. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов уточни, че страната ни е поръчала 500 хиляди ваксини от "Модерна", които ще бъдат за 250 хиляди граждани. Първата индикативна доставка е планирана за 11 януари, когато ще пристигнат 2 хиляди дози, посочи той.

Хладилната верига за ваксината на "Модерна" е осигурена - тя се съхранява при минус 20 градуса, а при 2 до 8 градуса може да се съхранява до 30 дни.

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. 

До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от информационната система относно COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

Предстоят и срещи с просветния министър, за да бъдат разгледани всички варианти за връщането на всички ученици в класа, каза още здравният министър.

Относно разследването на NOVA, което показа как се търгува в кръвна плазма, здравният министър подчерта, че ще се съдейства по всякакъв начин на прокуратурата.