70 000 души у нас страдат от епилепсия
70 000 души у нас страдат от епилепсия / снимка: sxc.hu
70 000 души у нас страдат от епилепсия
75576
70 000 души у нас страдат от епилепсия
  • 70 000 души у нас страдат от епилепсия

70 на сто от хората с епилепсия у нас не разкриват заболяването си, а 30 на сто остават неизлекувани. У нас от епилепсия страдат около 70 000 души и ситуацията при тях е „Параграф 22". Това твърдят специалисти и родители на деца с епилепсия, като уточняват, че проблем за тези пациенти е както отношението на обществото към тях, така и отношението на държавата. От една страна, обществото не искало да приеме епилептиците, от друга - у нас продължават да липсват важни за здравето им лекарства.

Епилепсията е едно от най-разпространените неврологични заболявания, характеризиращо се с повтарящи се от нищо не предизвикани епилептични припадъци.

За съжаление у нас няма най-елементарни лекарства за епилепсия, които преди години са били налични, информира детският невролог д-р Димитрина Христова.

Тя сподели, че ходи със списък с медикаменти при всеки министър и показва как се гърчат децата и колко е лесно това да бъде предотвратено. Тя попита реторично попита защо у нас липсва един от медикаментите и отговори:„ Защото таксата за регистрация е висока, а той е евтин. Не печелят фирмите. А защо го има в Македония, защо го има в Румъния? Защото там има закони, според които няма такса за регистрация за тези евтини, но по-рядко потребими лекарства. Пациентите с епилепсия у нас са 70 000 души", каза Христова.

Антоанета Витева е майка на дете с епилепсия. Според нея не само липсата на лекарства изправя болните деца пред изпитание. Проблем е и отношението на обществото към тях, включително и на самите лекари.

„За мен беше шокиращо да разбера от психолог, че няма смисъл да работи с моето дете, защото то било изостанало. Когато един специалист каже това, какво да говорим", попита огорчената майка.

След 15-годишна борба от страна на родители на деца с епилепсия Столичната община предостави сграда за първия по рода си Дневен център за лица с епилепсия. За да заработи обаче, са нужни 50 000 лева, които трябва да бъдат събрани чрез дарения.