58 часа министри са отговаряли на депутатски питания
58 часа министри са отговаряли на депутатски питания / снимка: Sofia Photo Agency, архив

През втората си сесия 43-ото Народно събрание /НС/ е приело 27 закона и 58 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и правната дирекция на НС за периода от 11 януари 2015 г. до 8 април 2015 г.

През тази сесия парламентът е имал 39 пленарни заседания, като едно от тях е било извънредно, посветено на парламентарен контрол.

През сесията са внесени 108 законопроекта, като 74 от тях са на народни представители. Постъпили са 66 проекта за решения, от тях 58 са от депутати.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 58 часа, се посочва в справката, разпространена от пресцентъра на НС.

Парламентарният контрол е осъществен в 12 пленарни заседания за петъчния контрол и едно извънредно във вторник. В четири заседания е имало блицконтрол и в едно заседание - две изслушвания по чл. 110 от Правилника за организацията и
дейността на НС във връзка с бедственото положение след обилните снеговалежи.

Членовете на кабинета са отговорили на 367 въпроса и 18 питания. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е отговорила на най-много въпроси и питания - 54. След нея са министърът на здравеопазването Петър Москов - 40, министърът на финансите Владислав Горанов - 34, министърът на образованието и науката Тодор Танев - 27, министърът на земеделието и храните Десислава Танева - 26, министърът на отбраната Николай Ненчев - 23, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин - 22 и т.н.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Петър Славов - 32, Мая Манолова - 28, Илиан Тодоров - 26, Слави Бинев - 16, Светла Бъчварова - 15, а Мартин Димитров, Христиан Митев и Георги Божинов - по 14 въпроса и питания.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ "БСП лява България" - 163 въпроса и 10 питания. От ПГ на партия "Атака" са отправени 90 въпроса и едно питане, от ПГ "Реформаторски блок" - 77 въпроса и 12 питания, от ПГ на ПП ГЕРБ - 76 въпроса, от ПГ "Патриотичен фронт" - 68 въпроса и 6 питания, от ПГ на ДПС - 35 въпроса и 3 питания, от ПГ на Българския демократичен център - 28 въпроса и едно питане, от ПГ на АБВ - 21 въпроса и 6 питания. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 13 въпроса и са отправили едно питане.

По време на сесията е имало разискване по едно питане - на Мая Манолова и Дора Янкова към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за санирането на жилищни сгради.

В блицконтрола са зададени общо 59 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са питали за присъединяването на България към Шенген, програмирането на оперативната програма "Околна среда" 2014 - 2020, пенсионната реформа, мораториум за износ на дървесина, Стратегия за превенция на корупцията, за Южен поток, за КТБ и други.

Източник: БТА