/ пресцентър, МС
Общо сигурно доказани случаи са 498. Има първи случай във Враца. Това заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерски съвет.

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в болница са настанени 17, изследвани са над 350 души. От всички заразени в болница са настанени 173. Към момента има 34 излекувани.

В София има 8 случая, в Бургас – 2. Единият е мъж е на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и една жена на 33 г. в Бургас. В Пазарджик има 2 случая – на 71 и 43 г. с двустранна пневмония и диабет.

Добрич има бебе на 1 годинка с ларингит. Доказано е, че родителите са с коронавирус. Пробите на детето също са положителни", съобщи още ген. Мутафчийски.

Във Варна има един нов случай, в Благоевград също един, във Видин е един, във Враца е един, в Кюстендил е един, в Ловеч е един, в Сливен е един и в Стара Загора е един.

Бизнесът поиска оставката на енергийния министър: Отклоняват в неизвестна посока 45 млн. от индустрията

„Тази нощ, все още не е доказано, но е с типична картина на 49 години е приет мъж в 16:30 вчера, интубиран е. След което със сърдечна недостатъчност е починал снощи. Очаква се доказателство за него, но по клинични и параклинични белези е силносуспектен за COVID-19”, каза шефът на Националния щаб за борба с коронавируса.

"Призоваваме всички граждани, които констатират нарушения на карантинните мерки в страната, да сигнализират моментално", заяви той.

Ген. Мутафчийски коментира и къщите за гости. Има забрана те да работят. Не ми е известно да се набират празнуващи за тях. Ако има обаче, няма да празнува никой.

Той разкри подробности за д-р Хасан Адемов и д-р Даниела Дариткова. По думите на ген. Мутафчийски д-р Адемов е правил дарение на болница от населеното място, в което е, но не е имал контакт, а д-р Дариткова е преглеждала първите болни от коронавирус в област Смолян. Тя, разкри проф. Тодор Кантарджиев, е била предприела всякакви мерки все пак. Д-р Дариткова е изключително притеснена за своите близки, стана ясно на брифинга. Съпругата на д-р Адемов също е дала положителен резултат за коронавирус.

Мутафчийски потвърди, че в Костинброд има потвърдени 5 случая на заразата.

"Изключително неясна е ситуацията в Монтана. Знаете, че там имаше голямо тържество. Там даже и кларнетиста беше заразен. Той вече е изписан като здрав. Това тържество създаде тревога в цялата област. С голямо внимание наблюдаваме как се развива ситуацията там", съобщи още той.

По думите му вниманието върху Банско не е отслабено по никакъв начин. "Наблюдаваме ситуацията изкъсо. То ще се ползва със същия сатут като областен град", допълни Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски разкри още, че към момента не са се доказали хубавите прогнози, а само мрачните. В България може би всичко това е благодарение на мерките, които се взеха прекалено рано, но все пак случаите бавно се увеличават. "Към момента няма скрита смъртност вкъщи. Труповете няма как да се скрият", обясни той по отношениени на това дали се дават верни числа всеки ден.

Наблюдават се към този момент, че в големи области като София, Варна, Бургас, Пловдив има повече случаи. В Пловдив миналата седмица картината беше доста тревожна, но днес не е така. "Това обаче не означава, че всички трябва да излязат на главната в града под тепетата", обясни Венцислав Мутафчийски.