Между 35 000 и 40 000 деца, според данни от пролетта, няма да се включат ефективно в дистанционното обучение. Над 10% са децата, които не посещават училище и без дистанционно обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на NOVA.

Две седмици през юни ще учат допълнително, посочи образователният министър. Според него, ще се заложи при по-малките на изпълнение на проекти по вече взет материал т.е. проектни дейности. "Учителите правят максимум усилия за компенсаторно обучение", увери министърът.

По думите му, в цял свят имало недостиг на компютри. Към днешна дата били доставени около 7000 устройства за електронно обучение, има обаче недостиг. Предвидено е да се доставят около 105 – 106 000 устройства – за ученици, за учители, като се чакало 10 000 да дойдат следващата седмица. Образователният министър обеща, че до края на учебната година в системата ще има около 100 000 нови устройства. Всички тези устройства се давали срещу приемо-предавателен материал т.е. те не се дават за постоянно.

Родители настояват за онлайн обучение до края на първия срок (ВИДЕО)

Вълчев каза и за случай от Монтана, при който са изчезнали предоставени устройства. Ще започнат да ги търсят по заложни къщи.

Над 700 000 ученици, 220 000 деца в предучилищна възраст ще влязат сега в дистанционното образование – между 34 и 36 процента от учениците бяха на дистанционно обучение от няколко седмици, поясни Вълчев. На въпрос дали дистанционното обучение няма да стане основно за сметка на традиционното присъствено, Вълчев е категоричен – няма да стане така, с изключение на висшето образование.

"Факт е, че днешните деца ще учат много повече от електронни носители", посочи той. И даде пример как ако в дадена задача изпуснеш например запетая, приложението ти праща съответния урок.

По отношение на масовото тестване в училищата, Вълчев коментира, ако било в началото на октомври, щяло да покаже малък процент заразени. Той твърди, че в детските градини имало само един починал учител заради COVID-19. "За целите на анализа може да се направи масово тестване, но не и за това дали да останат отворени училищата", смята министърът.
NOVA