38 години затвор за зрелищен грабеж със стрелба в прохода Хаинбоаз
38 години затвор за зрелищен грабеж със стрелба в прохода Хаинбоаз / снимка: Dariknews.bg, архив

Общо 38 години зад решетките постанови Окръжният съд във Велико Търново за извършителите на въоръжения грабеж в прохода Хаинбоаз. 18 години при първоначален строг режим в затвора ще лежи Ивайло В. Той бе признат за виновен за това, че на 3 август 2011 година заедно с Хосе М. и в съучастие с Иван Р. й Бойчо Т., са отнели сумата от 65 656 лв. от бизнесмена Атанас Атанасов, като го заплашили и простреляли.

В следствие на деянието те причинили на мъжа тежки и средни телесни повреди. Магистратите постановиха Ивайло В. да изтърпи наказание от 5 години лишаване от свобода за притежание на незаконно оръжие, още толкова за кражбата на автомобил, както и две години зад решетките за унищожаването на возилото.

Габровец помагал за подготовката на грабежа в Хаинбоаз

15 години затвор постанови Окръжният съд за Бойчо Т., който бе признат за виновен за това, че улеснил извършването на престъплението, като предоставил оръжие на Ивайло В. и Хосе М. За незаконно притежание на оръжието и за унищожаване на автомобила, му бяха присъдени още общо седем години  и половина зад решетките
Съдът определи на Ивайло В. и Бойчо Т. да бъде зачетено времето от влизането в сила на мярката ,,задържане под стража".

Намерена е изгоряла кола, за която се предполага, че е на бандитите от Хаинбоаз

Пет години лишаване от свобода при общ режим, в затворническо общежитие, постановиха магистратите за Иван Р. Обвинението против него бе, че предоставил на извършителите на грабежа информация за Атанас Атанасов, като по този начин ги е улеснил в извършването на деянието.

Тримата обвиняеми ще трябва да заплатят на Атанасов по 200 000 лева за неимуществени вреди и 15 000 лева за имуществени вреди, както и 1700 лева на собственика на откраднатия и унищожен автомобил.

Съдът потвърди мерките за неотклонение ,,задържане под стража" на Ивайло В. и Бойчо Т., и постанови мярка ,,домашен арест" на Иван Р. Присъдата на Окръжен съд - Велико Търново подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд.

Други новини от Велико Търново