36-годишна жена от Садово спаси три човешки живота
36-годишна жена от Садово спаси три човешки живота / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жена на 36 години от Садово с мозъчен кръвоизлив и в мозъчна смърт спаси три човешки живота. Информацията за донора е постъпила в Изпълнителната агенция по трансплантация на 9 януари от Университетска болница „Св. Георги”. Незабавно е задействана системата за реакция при такива ситуации и са експлантирани черен дроб и двата бъбрека. Чернодробната трансплантация е извършена от екипа на проф. Никола Владов във ВМА-София през тази нощ и е успешна. Реципиентът е 24-годишно момче.

Вече са извършени и двете бъбречни трансплантации в Университетска болница „Лозенец”, научи Дарик. Двамата реципиенти бяха определени сред шестима нуждаещи като водещи критерий при избора на експертната комисия бе процентът на съвместимост и кръвната група. Това е първата донорска ситуация от началото на годината, като за миналата е имало общо три такива.

Жената е имала малформация на мозъка по рождение. Тя е припаднала на 7 януари и веднага е хоспитализирана в Университетска болница „Св. Георги”. Там е получила мозъчен аневризъм и вследствие на него е изпаднала в мозъчна смърт. Първоначално семейството й е оказало съпротива да дари органите й, но впоследствие се е съгласило.

Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени три човешки живота.

Новини от Пловдив